23948sdkhjf

Stålmarkedet oplever roligt forår

På globalt plan er stålproduktionen afventende og stålproducenterne forventer endnu kortere kontraktperioder, og samtidig balancerer den industrielle vækst mellem svag stigning og stagnation i de fleste lande.
Den globale stålproduktion steg ifølge Tibnor en smule i januar, men ligger otte procent under tilsvarende periode sidste år. Kina producerede 52,5 mio ton i januar, hvilket er 13 procent lavere end i januar 2011. Producenternes kapacitetsudnyttelse ligger globalt nu på 71,3 procent. Rusland skiller sig ud ved en kapacitetsudnyttelse på 92 procent i januar. Det rapporterer World Steel Association, som får månedlige indberetninger fra i alt 59 stålproducerende lande, der tilsammen tegner sig for 97 procent af verdens stålproduktion. En konsolidering af stålindustrien fortsætter, og SBB rapporterer, at Eurofer, den europæiske brancheforening for stålproducenter, er positiv overfor, at Outokumpu og Inoxum (Thyssen Krupp) nu fusionerer. Der er en overkapacitet på omkring 1 mio ton rustfrit stål i Europa, siger Eurofers Gordon Moffat til SBB, som byder en omstrukturering meget velkommen.

Kinesiske stålproducenter har ifølge Business Briefing (SBB) en hård opgave foran sig, idet regeringe kræver, at stålproducenterne reducerer deres energiforbrug med 21 procent pr. "unit of industrial value added output" under indeværende femårs periode (2011-2015). Den kinesiske regering har valgt ni energiintensive sektorer, deriblandt stålindustrien, som skal reducere energiforbruget i landet.

- Stålproducenterne foretrækker lange aftalsperioder, så de har overblik over udgifterne til råvarer, skriver SBB, men på jernmalm er der nu en tendens mod kortere og kortere perioder. Nogle stålproducenter køber allerede malm på månedsbasis, konstaterer World Steel Associations direktør Edward Basson til SBB. Ifølge Edward Basson er problemet, at kortere perioder risikerer at skabe et mere flygtigt marked, men det kan stålproducenterne også håndtere. - Vi er nødt til at acceptere, at prissætningsmagten er flyttet i værdikæden, og at den potentielt giver mineselskaberne en større påvirkningsgrad i forhandlingerne. Men vi har allerede konverteret vores aftaler med bilindustrien fra halvårs til kvartals-aftaler, så det næste logiske skridt er vel månedlige kontrakter, hvis vi skal købe malmen sådan, siger han.

Bedste scenarie for europæisk bilindustri ville være en flad salgskurve i 2012, udtaler European Automobile Manufacturers Association (ACEA). Men i værste fald vil tilbagegangen fortsætte, og vækst synes derved meget vanskelig. SBB rapporterer om lignende toner fra den tyske lastbilproducent MAN, som taler om stabilisering af efterspørgslen på omtrent samme niveau som 2011. Her skiller Rusland sig ud ved i 2011 at vise en stigning på bilsalget på 44 procent i forhold til året før. 70 procent af salget var biler produceret i Rusland. Da mange af disse fabrikker i Rusland er ejet af udenlandske virksomheder, fremtvinger regeringen nu et krav om, at halvdelen af deres indsatsmaterialer, herunder stål, skal købes i Rusland fra 2020.

European Steel Review konstaterer i deres månedsrapport, at køberne har fyldt deres lagre i januar, og priserne steg i EU. Stålproducenterne er ved at forberede markedet på, at der skal ske yderligere prisstigninger.mola
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109