23948sdkhjf

Den danske eksport over Øresund er sund

Der er en positiv udvikling i den danske eksport af industriprodukter til Sverige. Fire år efter at finanskrisen ramte Danmark, nåede dansk eksport i 2011 et af de højeste niveauer nogensinde. Eksporten til Sverige, fra den danske industrisektor, bidrog i høj grad til denne udvikling.
I 2011 steg den samlede danske vareeksport (eksklusiv skibe, fly og energivarer) til Sverige med 8,4 pct., hvilket bragte den danske eksport til Sverige tilbage til 2006-niveau.

Den positive udvikling var i høj grad et resultat af en flot vækst i industriens og underleverandørernes eksport til Sverige.

Eksporten af industrielle maskiner, udstyr og maskindele steg således med 18,7 pct. svarende til 473 mio. DKK, mens eksporten af specialiserede maskiner steg med 23,9 pct. svarende til 349 mio. DKK.

Eksportåret 2011 blev generelt et rigtig godt år for danske virksomheder.

Den samlede vareeksport (eksklusiv skibe, fly og energivarer) steg med 10,6 pct. i forhold til 2010.

Den positive udvikling i eksporten forventes at fortsætte.

Stort eksportmarked

De kommende to år forudses dog en noget mere beskeden vækst på 2-3 pct. i Danmarks eksport til Sverige.

De lavere forventninger de kommende år skyldes blandet andet en generel opbremsning i den svenske økonomi, som naturligvis også påvirkes af den økonomiske krise i Europa.

Præcis som Danmark er Sverige afhængig af sin eksport, og Europa er stadig langt den vigtigste eksportregion for Sverige.

Landet er Danmarks næststørste eksportmarked og dermed et vigtigt marked for en stor del af de danske virksomheder.

Stærk interesse

- Opbremsningen i den svenske økonomi og de afdæmpede forventninger til væksten i eksporten skal dog ikke afholde danske virksomheder fra at gå ind på det svenske marked. I tider hvor hjulene snurrer lidt langsommere, er det oplagt at danske virksomheder positionerer sig i Sverige for at være klar til at hoppe på vognen, når opgangstiderne får fat igen, siger Søren Westerberg, der er virksomhedsrådgiver på Danmarks ambassade i Stockholm og ansvarlig for industri- og underleverandørsektoren.

- Jeg mærker en stor interesse for det svenske marked fra dansk side, og det glæder mig selvfølgelig meget. Dansk industri har et godt navn i Sverige, og i mange svenske virksomheder føler man sig stærkt knyttet til de skandinaviske naboer og vælger derfor hellere en dansk underleverandør end en tysk – hvis ellers pris og kvalitet er i orden. Det svenske marked er også et godt begyndermarked for virksomheder, som for første gang skal prøve kræfter med eksport, afslutter Søren Westerberg. Ÿ
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094