23948sdkhjf

Produktivitet, automation og fiberlaser hos Trumpf

24 danskere besøgte i dagene 17. og 18. april verdens største producent af pladebearbejdende maskiner. De positive hjemlige økonomiske vinde genspejledes i udviklingen hos Trumpf.
J&M, Ditzingen, Tyskland:

Omsætningen hos familieejede Trumpf nåede i regnskabsåret 1. juli 2010 til 30. juni 2011 op på over 2 milliarder euro. Væksten i forhold til forrige regnskabsår var på hele 51 procent.

8546 medarbejdere var med til at skabe et overskud på 186 millioner euro. Det er en stigning i antal medarbejdere på 7,8 procent. At medarbejderantallet ikke er steget tilsvarende med omsætningen skyldes, at den sydtyske koncern valgte at beholde medarbejderne i kriseårene forinden og således havde en kapacitet til rådighed for at løfte produktionen, da industrien igen tog fat på at investere i produktionsudstyr.

Netop efterspørgslen fra industrien på optimalt produktionsudstyr havde lokket 24 danskere på besøg hos Trumpf til virksomhedens husmesse Intech, der i år foregik under sloganet Effektivitet og Produktivitet.

Automation og IT

Udviklingsbudgettet hos tyskerne overstiger en milliard kroner, og der var naturligvis stor spænding forbundet med, hvad man ville løfte sløret for.

Det dominerende træk var, at der var tilknyttet automation til langt det meste produktionsudstyr. Pladelager, ilægger, udtager, robotter, skifteborde, automatisk dyseskift med mere blev demonstreret. Alt sammen med til at øge produktiviteten og muliggøre hel eller delvis ubemandet produktion.

Et andet gennemgående træk var opdatering af software, og på det felt var der forbløffende meget at hente:

- Der ligger produktivitetsgevinster på 20 til 30 procent ved at anvende den nyeste software. Selvfølgelig er det ikke gratis at opdatere, men det er en enkel måde at få sat mere fart på, mente direktør Christian Madsen fra AVN Pladeteknik, der leverer Trumpf i Danmark.

Et illustrativt eksempel blev givet ved den elektriske stansemaskine, som bearbejdede uden restgitter. Resultatet var 28 procent flere dele pr. plade og kun små stumper til skrotkassen.

- Her er en markant gevinst lige til at plukke og selv om der også er penge at hente på skrot, vil de fleste nok hellere have emner ud af materialet, mente allestedsværende Jan Nielsen fra AVN Pladeteknik. En af de øvrige danskere konstaterede, at han så en fordel i at have overskudspladen som småstykker frem for som gitter, idet materialet dermed fylder mindre og er lettere at håndtere.

Fiber for fuld fart

Trumpf version af fiberlaseren - disklaseren - anvendes i stigende omfang, og på husmessen var en del af skæremaskinerne udstyret med fiberlaser. TruLaser 1030 med 2kW disklaser tiltrak sig en del opmærksomhed fra de danske besøgende og skæreprøverne høstede mange anerkendende nik, da vi fik dem leveret direkte fra maskinen. Fleksibiliteten med fiberlasermaskinererne, der også kan anvendes til svejsning og i øvrigt også er gode til at skære i metaller som kobber og messing virker attraktiv for underleverandører. Det lykkedes deres udsendte at få en snak med Trumpfs ansvarlige for laserudviklingen, produktchef Eberhard Wahl, og vi bringer i et kommende pladebearbejdningstema udtrækket fra den timelange interview. Der var i sandhed mange spændende informationer om teknologiske overvejelser, forskelle på de forskellige typer af fiberlasere, og ikke mindst nødvendigheden af at kunne levere holdbart produktionsudstyr til industrien.

Kan du ikke vente, så er der en hurtig gennemgang af fiberlaserteknologierne på Fiberlaserdagen torsdag den 26. april under Metal 2012 i Fredricia og AVN Pladeteknik har lovet at tage skæreprøver med videre med til gennemsyn for besøgende på stand A-1222.

Jeg har lovet ikke at berette om aftenens gokartræs på turen, men spørger man Jan Nielsen, hvem der vandt, vil han givet flække i et smil fra øre til øre. Deres udsendte gjorde grundet en usædvanlig bovlam gokart (eller ringere køreteknik) en mere beskeden figur.Ÿ

.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062