23948sdkhjf

Mobiltørreri til landbruget fra Dan-Corn

Amerikanske Sukup og danske Dan-Corn A/S sender en energieffektiv nyhed på markedet. En centrifugalblæser suger varmen ud af det tørrede korn og sender den indvundne varme retur til tørreprocessen. De nye mobiltørrerier kan både købes og leases.
Landbrugets leverandører af teknik og teknologi investerer stort i at udvikle nye, energieffektive løsninger. Det gælder også Dan-Corns amerikanske leverandør af mobiltørrerier, Sukup, som nu lancerer en helt ny generation af mobiltørrerier, som genbruger varmen fra gasbrænderne og tørrer derfor kornet helt op til 30 procent billigere.

Projektkonsulent hos Dan-Corn, Poul Risager, fortæller, at de to største mobiltørrerier fra Sukup nu er forsynet med en enkelt centrifugalblæser i tørreriet - i stedet for to aksialblæsere. Centrifugalblæseren suger varmen ud af det tørrede korn som en del af kølingsprocessen og sender den indvundne varme retur til tørrezonen øverst, hvor den opvarmes yderligere og genbruges.

- Ved at genindvinde varmen spares der op til 30 procent af energiforbruget. Som en ekstra gevinst arbejder den nye type tørrerier langt mere støjsvagt end tørrerier med aksialblæsere, siger Poul Risager.

For nylig introducerede Dan-Corn en leasingmodel for siloer og siloudstyr. Det er også muligt at lease de nye mobiltørrerier, understreger Poul Risager.

Alle funktioner på mobiltørrerierne styres automatisk fra en 10 tommers touchskærm via sensorer placeret i tørreriet. Vandprocenten måles kontinuerligt, mens der tørres, sådan at flowhastigheden for afgrødens passage igennem tørreriet konstant tilpasses, så der opnås en ensartet vandprocent i færdigvaren. Alle data for tørringen såsom temperatur, fugtigheder, udmadehastighed og tider lagres og kan kontinuerligt kaldes frem på skærmen eller overføres til pc for videre bearbejdning.

Tørrerierne fra Sukup i staten Iowa i Midtvesten i hjertet af USAs landbrugsområde ankommer som samlesæt i containere til Dan-Corn i Hedensted. Dan-Corns montører bygger de mekaniske komponenter fra USA sammen med blæsermotorer og gasbrændere, der lever op til den europæiske CE-standard.

- Det betyder, at vi kender hvert hjørne og hver skrue i tørrerierne, og at brændere og elmotorer efter europæiske standarder udgør hjertet i anlæggene. På den måde opnår vi en utrolig høj driftssikkerhed, og hvis et eller andet går i stykker, er det nemt at foretage fejlfinding og udføre reparation. Desuden tester vi alle tørrerier i et realistisk forløb med korn på eget anlæg, så vi ved, at alt er i orden, inden de forlader Dan-Corn, siger Poul Risager.

Som nævnt er det de to største mobiltørrerier fra Sukup, DC163CE og DC243CE, med tørrekapacitet på henholdsvis 30 og 45 ton pr. time ved fire procent nedtørring, der har fået indbygget varmegenvinding. Det mindste tørreri, DC12CE, har fortsat en enkelt aksialventilator, så den både kan bruges som portions- og gennemløbstørreri.

Dan-Corn sælger endvidere større stationære tørrerier - stacktørrerier - hvor enhederne populært sagt monteres oven på hinanden for at opnå endnu højere kapaciteter.mola
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063