23948sdkhjf

Succes for ATV-Semapp fiberlaserdag

Det var helt rigtigt timet, da den danske laser-Erfa-gruppe i samarbejde med arrangøren ATV-Semapp besluttede at afholde et fiberlaserseminar under Metal 2012 i Fredericia. Det viste det overvældende store fremmøde af interesserede metalfolk.
Pionertiden for fiberlaser til skæring af metal er definitivt forbi. Den begyndte da laserproducenten, firmaet IPG, for nogle år siden, som den første gik på markedet med en kraftig fiberlaser med høj strålekvalitet, som man kunne anbefale til skæring i metaller. Den lovede fra starten så godt som vedligeholdelsesfri og meget enkel konstruktion med høj virkningsgrad og med et markant lavere energiforbrug end CO2-laseren. Det har dengang garanteret gibbet i de store producenter af CO2-laserskæremaskiner, for her var noget helt nyt.

Blandt pionererne i Europa var den italienske maskinproducent, firmaet Cy- Laser tidligt ude, men blev hurtigt efterfulgt af Salvagnini der præsenterede den første fiberlaserskæremaskine med en 2kW multimode IPG fiberlaserunit på Euroblech i 2008. Og siden har samme firma produceret og solgt godt 200 maskiner med henholdsvis 2 og 3 kW fiberlaser fra IPG, der sammen med Rofin Sinar er de største leverandører af fiberlaser units.

De store maskinproducenter er nu på banen

Vi har tidligere skrevet her i bladet, at det nu vrimler med producenter af fiberlaserskæremaskiner. Faktisk optrådte flere mindre maskinproducenter allerede på Euroblech 2010 med fiberlaserskæremaskiner. Men nu er de fire store definitivt også på banen. Det gælder japanske Amada, der sidste år præsenterede sin første 4 kW fiberlaser med resonator af eget fabrikat. Det gælder svejtsiske Bystronic, der nu er på markedet med både 2 og 3 kW IPG fiberlaser. Og det gælder som nævnt italienske Salvagnini og ikke mindst tyske Trumpf, der i flere år har været på markedet med disklasere med samme bølgelængde, men som nu, så vidt vi er underrettet i skrivende stund, er på vej med en laserskæremaskine med 1 kW single mode fiberlaser, der vil være en oplagt maskine til finbearbejdning i tyndplade. Det er i øvrigt det område, hvor fiberlaseren, med state-of-the-art-teknologi, lige nu generelt står stærkest.

Nuanceret præsentation

Laser-Erfa-gruppen havde til seminaret valgt dels at invitere 3 repræsentanter for store maskinproducenter, her Amada, Bystronic og Salvagnini, og dels repræsentanter for dansk laserforskning, der til dette seminar blev repræsenteret ved civilingeniør Klaus Schütt Hansen, IPU. Sidstnævnte gennemgik efter en indledende åbningspræsentation af direktør Aage Søndergaard, de laserkonstruktioner som gennem årene har været brugt til metalskæring, for at samtidig at sætte fiberlaserkonstruktionens funktion og enkelhed i relief. Og når maskinforhandlerne i dag taler om en næsten vedligeholdelsesfri konstruktion, så er der al mulig grund til at tro at det bliver en af fiberlaserens store gevinster i sammenligning med CO2-laseren.

Der har været, og er vel stadig, megen uklarhed om fiberens holdbarhed og levetid. Forskerne taler om fænomenet fiberdegeneration. En nedbrydning af fiberen forårsaget af laserlyset. Det synes at være det problem, måske sammen med vanskeligheder med fibersplejsning, som det lykkedes IPG med den russiske forsker Valentin Gaponsev at løse før nogen anden. Klaus Schütt Hansen forklarede, at en af de store udfordringer har været fænomenet photodarkening, hvor fiberen degenererer grundet kvantemekaniske fænomener med effekttab til følge. Det problem ser nu ud til at være løst af laserproducenterne.

Spørger man maskinproducenterne om en anslået levetid for fiberen, så siger man 100.000 måske 200.000 driftstimer. De nærmeste år med maskiner i drift vil nok kunne give et mere nuanceret billede af dette spørgsmål.

Repræsentanterne for maskinproducenterne Peter Kramer fra Bystronic, Giovanni Piccolo fra Salvagnini og Michael Laursen fra Dansk Plade Team A/S der repræsenterer Amada, kunne alle præsentere 3 og 4 kW maskiner med et righoldigt udstyr og skærekapacitet op til 20 mm i alm. stål med god kvalitet når man skærer med ilt. Skærekapaciteten og skærekantkvaliteten i rustfrit stål er imidlertid meget mindre, samtidig med at forbruget af nitrogen stiger dramatisk i takt med pladetykkelsen. Fiberlaserens store styrke ligger fortsat på høje skærehastigheder og lavere energiforbrug i tyndpladeområdet, og så det faktum at man nu skærer meget bedre i aluminium, samt at man nu også kan skære i kobber og messing.

Dansk Forskning har fokus på fiberlaseren

Begrænsningen for fiberlaseren er fortsat en meget lille skærekærvbredde og dermed et for lille gastryk på smelten fra skæregassen. Smelten har således svært ved komme væk fra snittet især i tyk plade. Det problem arbejder danske forskere med senioringeniør Flemming Olsen og Klaus Schütt Hansen i spidsen på at løse med en patenteret flerstråleteknik, der sigter på at tilvejebringe et større fordampningstryk på smelten ved at styre energifordelingen i snitfugen. De spændende forsøg starter i Ålborg i begyndelsen af maj i år.Ÿ
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078