23948sdkhjf

Lovforslag fra Arbejdstilsynet er et fejlskud

Indlæg af Dansk Erhverv, underdirektør i Dansk Erhverv Rikke B. Ørum.
Et lovudkast til ændring af arbejdsmiljøloven foreslår vidtrækkende kontrolmuligheder, der skal give Arbejdstilsynet hidtil uset adgang til virksomhedernes private data og oplysninger om medarbejderes nationalitet. Forslaget er helt uacceptabelt og første skridt mod en diskriminerende tilsynsstat, mener Dansk Erhverv.

I lovforslaget lægges der op til, at Arbejdstilsynet skal have fri adgang til dataoplysninger om individuel løn og statsborgerskab, således at man kan give virksomheder ekstra tilsyn, hvis de har en kombination af mange udlændinge og lav løn i forhold til branchen.

Det er helt uforståeligt og skræmmende, at en dansk myndighed mener, at det som udgangspunkt er mistænkeligt, hvis der er ansat medarbejdere, der ikke er danske. Den holdning tager Dansk Erhverv skarpt afstand fra. Det er diskrimination.

Arbejdstilsynet ønsker at indføre et risikobaseret tilsyn med virksomhedernes arbejdsmiljø, hvor virksomheder eller brancher med særlige arbejdsmiljøudfordringer er genstand for et mere intensivt tilsyn. Det er som udgangspunkt en rigtig tanke, men risiko for arbejdsmiljøproblemer kan og skal ikke udledes af nationalitet eller løn, mener Dansk Erhverv.

Det er udtryk for statistisk diskrimination, hvis Arbejdstilsynet får ret til at trække løndata fra danske virksomheder for at kunne planlægge deres tilsynsbesøg. Lønforhold er ikke et anliggende for Arbejdstilsynets arbejdsmiljøindsats.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078