23948sdkhjf

En verden i forandring

Den danske sommer var varm i år. Faktisk meget varm med hele 19,5 grader i døgngennemsnit i juli, hvilket er langt højere end normalen. Sommeren var så varm og solrig, at vi til sidst drømte om skydække og kølige nætter, og det er jo ikke helt normalt på vores breddegrader. Den anderledes og lidt unormale sommer har været med til at understrege, at vi lever i en verden i forandring, hvor temperaturen stiger og stiger. Men forandringer giver også muligheder, det sætter nye politiske dagsordner, og det ændrer i erhvervslivets og forbrugernes handlemønster. Ikke overraskende har juli i år været den juli nogensinde, hvor den danske masse af solceller har præsteret bedst, og det nye ekstreme vejr flere steder på kloden er naturligvis overordnet med til at sætte fart i omstillingen af vores energiformer. Faktisk leverede solcellerne op til 14 procent af det samlede danske strømforbrug i de tidsrum i løbet af dagen, hvor solen buldrede mest, og den solcellerekord holder næppe i årtier.

I dag præger den danske vindmølleindustri ordrebøgerne i metal- og maskinindustrien, og intet tyder på, at den tendens aftager. Tværtimod tyder alt på, at nye energiformer og innovative projekter skyder op som aldrig før. Det gælder alt fra en flydende kæmpeand beklædt med solceller i Københavns Havn til gigantiske tidevandsanlæg på den engelske vestkyst, og danske industrivirksomheder har alle muligheder for at være med. Og handler det om energieffektivitet og energilagring, så står den danske fremstillingsindustri i følge eksperterne kun ved begyndelsen af en lang rejse med et kæmpe potentiale.

At forandringer giver muligheder ses også i Rusland, som har indført stop for import af fødevarer fra en række vestlige lande og fra EU. Det kommer til at gå udover den danske fødevareeksport, men det kan samtidig sætte endnu mere fart i salget af maskiner til det russiske marked for fødevarebearbejdning. Forandringerne er omkring os, og måske stærkere end tidligere. Men forandringer giver nye muligheder, og det gælder ikke mindst for en dansk metal- og maskinindustri - præget af en underskov af små- og mellemstore omstillingsparate virksomheder.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078