23948sdkhjf

Den gamle sang om skat og løn

At det kniber med den danske konkurrenceevne er en historie, der blusser op med jævne mellemrum. Budskabet er, at det er dyrere og mere besværligt at drive virksomhed i Danmark set i forhold til en række lande, vi normalt sammenligner os med. Det er der intet nyt i. Og det er der heller ikke i de reaktioner, som naturligt følger i kølvandet på beskrivelsen af den sløje konkurrenceevne. Meldingen er, at løntrykket er for højt, skatten er hæmmende, og at det danske afgiftssystem er det rene gift for lysten til at drive virksomhed. Dertil lægges, at den omstridte dækningsafgift for erhvervslivet til stadighed piner erhvervslivet.

Det er i høj grad den gamle sang om lavere skat og løn, der lyder over landet, når det handler om den svage danske konkurrenceevne. Men uanset hvordan man vender og drejer de danske skattekroner, så er der visse grundprincipper, som ikke lader sig flytte. Det ene princip er, at der skal et vist flow af skattekroner ind i statskassen, hvis vi skal have råd til at drive det velfærdssamfund, vi befinder os midt i. Så kan der naturligvis omfordeles, men penge skal findes eller velfærden skæres. Det andet princip er, at udhules den danske realløn, så koster det på danskerens levestandard set i relation til de lande, vi normalt sammenligner os med.

Derfor er det værd at lytte til skoven af nye toner, der lyder under den gamle sang om lavere skat og lavere løn. For der findes andre veje at gå end løn og skat, når konkurrenceevnen skal forbedres. Helt overordnet handler det om at bevare kvaliteten og styrken af virksomheden, mens omkostningerne sænkes. Et lille men klokkeklart eksempel ses hos AAO Steel i Horsens, som er beskrevet i den aktuelle avis. Her gør en lille selvudviklet støtteskive det muligt at sætte nysvejsede strammeruller direkte fra svejseautomaten ind i en kantpresse. Før i tiden skulle de køres væk til afkøling. Tankegangen er, "kan vi gøre det smartere", og svaret er ja, det kan vi godt. Den papirløse virksomhed, smart energistyring, effektivisering, genanvendelse og naturligvis automatisering er andre veje at gå, hvis konkurrenceevnen skal styrkes i den danske industri.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078