23948sdkhjf

Arbejdsgiverbidrag til uddannelseskassen skal retur i virksomhederne

Indlæg af Håndværksrådet, chefkonsulent Heike Hoffmann.
Antallet af praktikpladssøgende har ikke været større i ti år, men hver anden af de små og mellemstore virksomheder, SMV’erne, tager færre lærlinge, efter at præmieringsordningen lukkede ved årsskiftet. Det viser en ny medlemsundersøgelse fra SMV’ernes hovederhvervsorganisation Håndværksrådet, der ønsker, at arbejdsgiverne skal finansiere virksomhedspraktik frem for som i dag skolepraktikken.

Rigtig mange SMV’er har fortsat brug for tilskuddet for at opretholde lærlingeindtaget – i hvert fald indtil vi ser folkeskolereformen og erhvervsskolereformen slå igennem. SMV’erne påtager sig i dag en meget stor del af uddannelsesansvaret, så det er i den grad bekymrende, at bortfaldet af præmieringsordningen har så stor negativ indflydelse på lærlingeoptaget. Vi må bare konstatere, at der en tid endnu er brug for et økonomisk rygstød for virksomheder, der påtager sig den opgave og de udgifter, det indebærer at uddanne en lærling.

Håndværksrådets undersøgelse bygger på svar fra 564 virksomheder, og heraf svarer 30 pct., at de ikke har ansat en lærling efter præmieringsordningens bortfald. 18 pct. svarer, at de har taget færre lærlinge, mens 45 pct. svarer, at de har taget det normale antal lærlinge, selvom præmieringsordningen er bortfaldet.

Præmie- og bonusordningen var primært finansieret af virksomhederne selv og sikrede i 2012 virksomheder et økonomisk tilskud på 70.000 kr., når de tog en ny lærling. I 2013 faldt bidraget til 33.000 kr. og pr. første januar 2015 faldt tilskuddet bort.

Kort sagt betyder bortfaldet af ordningen, at alle virksomheders solidariske bidrag til uddannelseskassen for lærlinge nu går til lærlinge i skolepraktik – i stedet for at blive kanaliseret ud i de virksomheder, der rent faktisk tager lærlinge. Det er langt fra overraskende, at effekten er, at færre virksomheder tager lærlinge ind.

Vi tror på, at reformen af folkeskolen og erhvervsuddannelserne vil skabe flere lærepladser, når vi får andre typer af lærlinge ud i virksomhederne – og forhåbentlig også for lærlinge til de brancher og de geografiske områder, hvor de rent faktisk mangler lige nu. Men indtil da mener vi, at arbejdsgiverbidraget til lærlingekassen skal gå til de virksomheder, der opretter lærepladser. Og ikke til skolepraktikken.

Ifølge Undervisningsministeriet står 13.200 elever på erhvervsskolerne uden en praktikplads i en virksomhed. Det er det højeste antal i ti år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078