23948sdkhjf

Ny sikkerhedsstandard er vedtaget

Så er den nye sikkerhedsstandard DS/EN ISO 10218-2 for robot-celler vedtaget.
D. 18. november 2011 blev standarden "DS/EN ISO 10218-2 Robotlinjer og integration" harmoniseret.

Det betyder at standardens krav nu er gældende minimumskrav til sikker indretning af robotceller, der tages i brug som nye efter d. 18. november 2011, også selv om de er købt for længe siden, og allerede er ved at blive monteret og indkørt.

Standarderne er frivillige, næsten

Det er et klart princip, at maskindirektivets standarder er frivillige at bruge.

Hvis fabrikanten af en robotcelle har bedre løsninger må de gerne benyttes. Kommissionen oplyser dog, at hvis et krav fra en relevant standard ikke følges, skal fabrikanten dokumentere at den valgte løsning giver mindst samme sikkerhedsniveau som standarden.

Altså skal fabrikanten kende alle relevante krav fra alle relevante standarder.

Standardernes krav repræsenterer minimumskrav for alle maskiner (og ombygninger), der tages i brug som nye fra den dato kommissionen offentliggør dem i EU-tidende.

Sikkerhedsløsninger på maskiner kan derfor blive forældet på én nat.

Betydning for fabrikanter af robot-celler

For fabrikanterne medfører en ny standard, at man kan finde løsninger, som EU-kommissionen oplyser at de europæiske myndigheder forventes at acceptere. Fabrikanterne er altså ikke nødt til at finde på løsninger for alt.

Mange af kravene i standarden er hvad der hele tiden, i praksis, har været krævet af myndighederne, fx at robotten aldrig må kunne slå igennem hegnet, heller ikke ved fejlprogrammering i det almindelige styresystem.

Sikringen mod dette kan være mekanisk spærring af aksler, et tilstrækkeligt stærkt hegn eller et sikkert styresystem, som kan fås til de fleste robottyper.

Det er der mange, selv nyere celler, der ikke er forsynet med, så for mange fabrikanter er der rigtigt mange nye krav der skal opfyldes.

Der er dog også en del lettelser i forhold til anerkendt praksis.

Specielt har standarden beskrevet relativt simple mekaniske løsninger, der under visse omstændigheder kan erstatte de elektroniske, der er meget udbredt som forhindring af adgang ind i cellerne via f.eks. pallebaner.

Endelig er der nye krav til dokumentation og brugsanvisning mv.

Det er krav som både myndigheder og kunder nemt kan kontrollere om de er opfyldt så der, er der også udfordringer for fabrikanterne.

Betydning for brugerne

Brugerne kan anvende standarden ved kontrollen af, om man har fået leveret en robot-celle, der lever op til maskindirektivets minimumskrav, og dermed er lovlig at anvende.

Endnu bedre er det, at bruge standarden i specifikationen af cellen så man faktisk får en celle, der både er sikker, fungerer i praksis og kan køres ind uden problemer.

Robotintegrator

Standarden stiller krav om, at der skal udpeges en "integrator".

Det er normalt en person, der er ansvarlig for indsamling, behandling og formidling af de relevante informationer, f.eks. at holde risikovurderingen opdateret i forhold til de ændringer der kommer igennem forhandlings-, design- og afleveringsfaserne.

Den person der har titlen robotintegrator.

Det er en DS-certificeret arbejdsfunktion.

Der er ikke krav om, at integratoren skal være ansat hos fabrikanten eller hos brugeren.

Integratoren kan være uafhængig eller han kan arbejde for begge parter.

Det kan man selv vælge.

Fordelen ved intgegratoren er, at man nu har en ansvarlig til indsamling bearbejdning, og formidling oplysningerne, så den færdige celle bliver designet og afleveret i henhold til krav fra maskindirektivet, standarden og de krav der er stillet ved ordre.

Dansk Standard udbyder kurser i emnet "Bliv robot-integrator".

Standarden er en væsentlig lettelse

Selv om der er mange krav der skal følges og krav der vil være nye for mange, betyder det at den nye standard er en væsentlig lettelse for både fabrikanter og brugere af robotceller.

Dels er kravene nu godt beskrevet, dels er der nu en metode til at gennemføre et godt robotprojekt.

Metoden vil kunne medvirke til færre fejl i designet af robotter, både i købernes kravspecifikation, og i leverandørernes løsninger.

Yderligere oplysninger hos Flemming Madsen, Seniorkonsulent i Maskinsikkerhed ApS eller hos Søren Nielsen Dansk Standard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078