Choose language Home > Article displaySkip Navigation Links Thursday 24 April 2014
Advertising / Contact  

Dansk Erhverv: Betalingsbalancen strutter af sundhed
9 August 2012 kl. 12:00 / Politik
Print Tip Debat
Underleverancer i maskinindustrien har bidraget til fremgang det seneste år
Den kraftige eksportvækst var eneste årsag til, at dansk økonomi overhovedet bevægede sig en smule frem i 2011. Men i 1. kvartal 2012 havde eksporten svært ved at holde kadencen fra 2011. På den baggrund er nye tal fra Danmarks Statistik glædelige, vurderer Dansk Erhverv. De viser, at eksporten igen gik pænt frem i 2. kvartal 2012, hvilket blandt andet skyldes faldet i eurokursen. Betalingsbalancen fortsætter med at slå rekord.
Eksporten af varer og tjenester steg med 2,8 procent, når der korrigeres for sæsonudsving. Det er ifølge erhvervsorganisationen Dansk Erhverv positivt nyt for dansk økonomi.
- Den danske krone er koblet sammen med euro og som følge af den faldende eurokurs, er også danske eksportørers konkurrenceevne kraftigt forbedret de seneste måneder. Det ses tydeligt i de nye tal, hvor det netop er lande udenfor eurozonen, der har sikret eksportfremgang i 2.
kvartal. Eksporten til Sverige steg hele 11 procent, til USA med 8,2 og til Norge med mere moderate 3,2 procent. Disse tre lande indgår i top 4 af vores samhandelspartnere og fylder derfor meget i statistikken, siger cheføkonom Bo Sandberg Dansk Erhverv.
Det er en bredt funderet eksportfremgang, hvor både medicinalvarer til USA, minkpelse til Kina, Nordsøolien samt underleverancer i maskindustrien har bidraget til fremgang det seneste år. Også tjenesteeksporten bevæger sig i rigtig retning og er tilbage på førkrise-niveau.
Endnu et rekordoverskud
Juni indebar endnu en rekord i overskuddet på betalingsbalancen, som set over de seneste 12 måneder lander på et overskud på 117 mia. kr. på de løbende poster.
- Ingen tvivl om, at betalingsbalancen strutter af sundhed, men det fortæller også en historie om, at væksten i vores nabolande har været kraftigere end i dansk økonomi. Det har sikret stor eksportvækst, mens hjemmemarkedet har ligget i dvale i flere år og har dermed dæmpet importbehovet. Omvendt er det klart, at med rekordstore overskud på betalingsbalance og udenrigshandel, ser det måske trods alt ikke helt så slemt ud med Danmarks konkurrenceevne, siger Bo Sandberg.
 
 
Show original picture
Tip a friend...
Your name:
*
Your email:
*
To email:
*


0
Post a comment!
Here you may express your opinion.
In order to participate in the debate, you must be logged in.
If you are not a registered user, you can create a new account by following this link. The registration process only takes a minute.
LOG IN
Email:
Password:
Remember me
New user
Forgot password
No comments posted yet.





All material on this site is protected by the law regarding copyright. Pictures and text may not be copied, sold or distributed further without permission.
Jern og Maskinindustrien
Smedeholm 12-14, 1. th., DK-2730 Herlev | Tel: +45 70 11 37 00 | Email:
red@jernindustri.dk