Choose language Forside > ArtikelvisningSkip Navigation Links Fredag 6. marts 2015
Annoncepriser / Kontakt  

Dansk Erhverv: Betalingsbalancen strutter af sundhed
9. august 2012 kl. 12:00 / Politik
Print Tip Debat
Underleverancer i maskinindustrien har bidraget til fremgang det seneste år
Den kraftige eksportvækst var eneste årsag til, at dansk økonomi overhovedet bevægede sig en smule frem i 2011. Men i 1. kvartal 2012 havde eksporten svært ved at holde kadencen fra 2011. På den baggrund er nye tal fra Danmarks Statistik glædelige, vurderer Dansk Erhverv. De viser, at eksporten igen gik pænt frem i 2. kvartal 2012, hvilket blandt andet skyldes faldet i eurokursen. Betalingsbalancen fortsætter med at slå rekord.
Eksporten af varer og tjenester steg med 2,8 procent, når der korrigeres for sæsonudsving. Det er ifølge erhvervsorganisationen Dansk Erhverv positivt nyt for dansk økonomi.
- Den danske krone er koblet sammen med euro og som følge af den faldende eurokurs, er også danske eksportørers konkurrenceevne kraftigt forbedret de seneste måneder. Det ses tydeligt i de nye tal, hvor det netop er lande udenfor eurozonen, der har sikret eksportfremgang i 2.
kvartal. Eksporten til Sverige steg hele 11 procent, til USA med 8,2 og til Norge med mere moderate 3,2 procent. Disse tre lande indgår i top 4 af vores samhandelspartnere og fylder derfor meget i statistikken, siger cheføkonom Bo Sandberg Dansk Erhverv.
Det er en bredt funderet eksportfremgang, hvor både medicinalvarer til USA, minkpelse til Kina, Nordsøolien samt underleverancer i maskindustrien har bidraget til fremgang det seneste år. Også tjenesteeksporten bevæger sig i rigtig retning og er tilbage på førkrise-niveau.
Endnu et rekordoverskud
Juni indebar endnu en rekord i overskuddet på betalingsbalancen, som set over de seneste 12 måneder lander på et overskud på 117 mia. kr. på de løbende poster.
- Ingen tvivl om, at betalingsbalancen strutter af sundhed, men det fortæller også en historie om, at væksten i vores nabolande har været kraftigere end i dansk økonomi. Det har sikret stor eksportvækst, mens hjemmemarkedet har ligget i dvale i flere år og har dermed dæmpet importbehovet. Omvendt er det klart, at med rekordstore overskud på betalingsbalance og udenrigshandel, ser det måske trods alt ikke helt så slemt ud med Danmarks konkurrenceevne, siger Bo Sandberg.
 
 
Vis originalbillede
Tip en ven...
Dit navn:
*
Din email:
*
Til email:
*


0
Skriv en kommentar!
Her har du mulighed for at skrive din uforbeholdne mening.
For at kunne deltage i debatten, skal du være logget ind.
Er du endnu ikke oprettet som bruger kan du gøre det her. Det tager kun et øjeblik.
LOG IND
Email:
Password:
Husk mig
Ny bruger
Glemt password
Der er endnu ingen kommentarer til artiklen.

Al materiale på dette site er beskyttet af loven om ophavsret. Billeder og tekst må ikke uden tilladelse kopieres, sælges eller videredistribueres.
Jern og Maskinindustrien
Smedeholm 12-14, 1. th., DK-2730 Herlev | Tel: +45 70 11 37 00 | Email:
red@jernindustri.dk