23948sdkhjf

EU-parlamentarikere vil stoppe selskabers skattefinter

Selskaber skal betale skat i lande, hvor de arbejder. Men EU-parlament vil ikke nedsætte undersøgelsesudvalg.
Aldrig mere en Luxleaks-skandale, lyder det fra EU-Parlamentet, som nu vil skærpe kursen over for multinationale selskaber, der unddrager sig at betale skat. Ambitionerne er dog ikke nær høje nok, hvis man spørger parlamentets grønne gruppe.

Et bredt flertal i parlamentet er enedes om at udarbejde to rapporter.

Den ene skal kortlægge, hvordan "den aggressive skatteplanlægning" er foregået hidtil. Den anden skal presse EU-Kommissionen til at forberede lovgivning, så man kan hindre skattesvig og -unddragelse i fremtiden.

Luxleaks-lækagen af hemmelige skatteaftaler har afsløret, at flere end 340 store selskaber fra 2002 til 2010 indgik favorable aftaler med skattevæsnet i Luxembourg, så de slap med at betale småbeløb i skat. Blandt selskaberne er Ikea og Pepsi.

Det skete, mens EU-Kommissionens nuværende formand, Jean-Claude Juncker, var regeringsleder i det stenrige fyrstendømme.

Men sådanne aftaler findes også i lande som Holland, Irland og Østrig og er ikke ulovlige efter EU-retten, med mindre der er tale om uretmæssig statsstøtte.

- Vi ser ind i fremtiden og siger: Aldrig, aldrig mere Luxleaks i noget EU-land. Det uacceptable paradoks er, at i dag er de fleste af de lækkede sager om unfair skatteforhold og skatteunddragelse ikke ulovlige, siger Gianni Pitella, formand for parlamentets store socialdemokratiske gruppe.

Beslutningen om at udarbejde de to rapporter blev truffet af lederne af EU-Parlamentets politiske grupper på et møde torsdag i Letlands hovedstad, Riga.

De Grønne kunne ikke samle det nødvendige flertal for at nedsætte et undersøgelsesudvalg til den helt store kulegravning. Nu vælger man den nemme løsning, siger medformand for De Grønne Philippe Lamberts.

- Vi er ikke overbeviste om, at det at producere flere rapporter er tilstrækkeligt i denne sag.

- Når EU-landenes regeringer nægter at tage seriøse skridt til at løse problemet med skattedumping og unddragelse, er det så meget vigtigere, at EU-Parlamentet udfylder dette tomrum, siger han.

Rapporterne kan formentlig være færdige inden for et halvt års tid.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.453