23948sdkhjf

Ingen fremtid uden slagkraftige bestyrelser

Debatindlæg af Mikael Tipsmark, branchechef for industri i Arbejdsgiverne.
Alt for mange virksomheder har en bestyrelse, der mest består af gamle venner, familie og tidligere forretningsforbindelser. Det kan i sig selv være godt nok. Men det er bare sjældent, at det gamle hold lige besidder de kompetencer, man egentlig har brug for i en bestyrelse. Defor ser vi ofte, at mindre virksomheder forsømmer udvikling og lader stå til. Hver tredje mindre virksomhed har underskud. Derfor bør mange virksomhedsejere spørge sig selv: Har jeg de rigtige kompetencer i min bestyrelse?

Den rette sammensætning afhænger meget af typen af virksomhed. Men der er nogle generelle retningslinjer, som de fleste virksomheder bør skele lidt til. Er der én, der har prøvet at bygge en bestyrelse op før? Er der én der har forstand på finansiering? Er der én med en viden om forretningsudvikling, der kan give sparring? Er der én med en HR-kompetence? Det er også svært at komme uden om én, der ved noget om salg og markedsføring. Og vil man ind på eksportmarkedet, har man også brug for én der ved noget om internationalisering.

Selvfølgelig kan du undvære nogen af disse kompetencer. Men har du kun et fåtal af funktionerne repræsenteret i din bestyrelse, er du bare ikke særlig godt kørende. Får du derimod sat det rigtige hold, er der meget at komme efter. Ikke alene vil det med garanti give dig en bedre forretning. Men banken bedømmer også din kreditværdighed og her tæller det med, at du har en ordentlig bestyrelse. Det har også sine fordele. Mere tillid i banken giver nemlig lavere rente.

Et godt samarbejde mellem ledelsen og en professionel bestyrelse kan være vejen frem mod en klar strategi, der skaber værdi og vækst. Det handler om at give modspil, hjælpe strategisk og fastholde ledelsens fokus på handlingsplanerne. Det handler om at sætte nye mål for virksomheden og bidrage til at nå dem.

Der er sket en øget professionalisering af bestyrelserne i de mindre virksomheder de senere år, og den tendens fortsætter. Så overvej hvad du har for en bestyrelse. Det kan være ganske afgørende for din virksomheds fremtid.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11