Energioptimering bliver dansk eksportsucces
(11. december 2009 kl. 9:00)

Et godt eksempel på vejen til et mere klimavenligt miljø består af mange innovative fremskridt blandt andet i form af mere effektiv styring af elektriske pumper. Picca Automation A/S og selskabets ungarske partner, Enqua Ltd., har netop modtaget en ungarsk miljøpris for en ny, dansk udviklet systemløsning.


Energispeedometeret gør det let at tjekke pumpers energieffektivitet. Picca SAVE findes i to versioner: Picca SAVE Pumpestyring (til pumpestationer og renseanlæg) samt Picca SAVE Kildefeltstyring (til brug ved indvinding af drikkevand).


Gennem flere år har den danske automationsvirksomhed udviklet løsninger til energioptimering i vand- og spildevandssektoren. Flere end 400 on-site-analyser af pumpesystemer har givet en solid erfaringsbase, som selskabet nu har brugt til at udvikle systemløsningen PiccaSAVE.

Elektriske pumpesystemer sluger en stor del af verdens samlede forbrug af elektricitet. Picca har gennem flere år solgt løsninger til danske kunder. Det er imidlertid ikke kun de danske kommuner og vandværker, der har set potentialet i at nedbringe elektriske pumpers unødige energispild. Netop nu er det første udenlandske projekt ved at blive implementeret i Dombovár i Ungarn. Den samlede besparelse på byens vandværk er cirka 150.000 kW-timer per år, og investeringen tjenes hjem i løbet af cirka fem år.

Inden for det seneste år er PiccaSAVE blevet lanceret i Ungarn via et samarbejde med Enqua Ltd., der er en sammentrækning af "Environment and Quality Service. Dette firma har siden 1993 arbejdet på det ungarske og centraleuropæiske marked med salg af know-how og udstyr til både drikkevands- og spildevandsbranchen.

Få måneder efter lanceringen i Ungarn overrakte den ungarske miljøminister Imre Szabó i november "The Ökoindustria Award 2009" for innovative state-of-the-art technology til Picca og selskabets ungarske samarbejdspartner.

Heine Sveistrup Jensen, der som ungarsk generalkonsul har hjulpet Picca med kontakten til det ungarske marked, fortæller, at Enqua nu ikke alene markedsfører systemløsningen i Ungarn, men også i flere andre centraleuropæiske nabolande. Det sker under navnet Enqua Save.

Kunderne er primært offentlige instanser, som ønsker energibesparelser på vandværker, rensningsanlæg etc. Markedsføringen fokuserer både på nedbringelse af CO2-udslip og mulighederne for at gøre drikkevand billigere for borgerne

I Danmark indgår Picca også i det såkaldte E5-samarbejde. Det omfatter fire andre danske virksomheder inden for energi- og miljøsektoren: Dong Energy, Orbicon, Kaj Stjernholm og DHI.

- Med samarbejdet kan vi - sammen med vore samarbejdspartnere - tilbyde totalløsninger. Det øger muligheden for både at udvikle og afsætte de helt rigtige løsninger både herhjemme og i udlandet. Med den bredere tilgang til opgavens løsning, bliver slutresultatet bedre. Vi gør så at sige hinanden dygtigere, konkluderer Peder L. Steffensen.

- Via vores medlemskab af Danish Water Services har vi nu også eksporteret vores første projekt til Filippinerne. Og via Dansk Miljø Eksport Fonden (DMEX), som er et helt nyoprettet organ, regner vi med at komme endnu bredere ud. Det er afgørende vigtigt for eksport succes at der viden deles virksomheder imellem, sådan at Danmark kan præsentere de allerbedste løsninger indenfor energieffektivitet, siger han.

mola