Additive Manufacturing giver rige muligheder for dansk maskinindustri
Af Kim H. Skaarup khs@jernindustri.dk  (12. april 2011)

Under overskriften, Hvad skal dansk industri med Additive Manufacturing?, satte Teknologisk Institut i Aarhus for nylig fokus på de mange muligheder med den moderne teknologi, som ikke blot giver masser af fordele, men også udfordringer for både designere og ingeniører.


Der var lagt op til en bunke fornyet viden, indspark, inspiration og rig mulighed for netværk og kig på nye maskiner, da Teknologisk Institut i Aarhus inviterede indenfor til en konference om de mange muligheder med Additive Manufacturing.


Der var lagt op til en bunke fornyet viden, indspark, inspiration og rig mulighed for netværk og kig på nye maskiner, da Teknologisk Institut i Aarhus inviterede indenfor til en konference om de mange muligheder med Additive Manufacturing (AM). AM er begrebet som dækker over Rapid Manufacturing (direkte produktion) og Rapid Prototyping og lignende.

Opbakningen var fin med 67 deltagere, og de kunne blandt andet høre et debatoplæg fra udviklingskonsulent Anders Vestergaard, Center for Industriel Produktion på Aalborg Universitet, der er medforfatter til rapporten Produktion 2025 - Fem fremtidsbilleder for danske produktionsvirksomheder.

Rapporten er udarbejdet med opbakning og indspark fra en lang række danske interessenter som Dansk Industri, Institut for produktion, Center for Industriel produktion, CO Industri og Manufuture.dk samt førende danske industrivirksomheder som Grundfos, Danfoss og Terma.

Målet er, at publikationen skal inspirere danske virksomheder i deres søgen efter nye innovative løsninger, der kan bidrage til at udvikle en konkurrencedygtig produktion med base i Danmark. Og det er netop hvad AM-teknologierne kan være med til.

- Vi skal være bedre til at udnytte og spotte de nye redskaber og teknologier end vores konkurrenter, så vi kan skabe et forspring, og her er AM en oplagt teknologi. Takket være Dansk industris åbne og veluddannede fleksible ansatte har vi alle muligheder på dette felt, og for at stå endnu stærkere rustet bør virksomheder med interesse for robotter og lignende oprette netværk, så de kan lære af hinanden og blive endnu bedre, sagde han blandt andet.

Gode støttemuligheder

Øget viden, moderne teknologi og forskning er dog ikke gratis og kan kræve solid inspiration fra andre.

Derfor kom Kirstie Wild, seniorkonsulent på Teknologisk Institut i Aarhus, ind på de mange støttemuligheder der findes i EU’s 7. rammeprogram, som er et stort europæisk forskningsprogram, hvor virksomheder blandt andet kan udveksle forskningsprogrammer og ph.d.’er.

Forskningsprogrammet har især fokus på små og mellemstore virksomheder, som kan få støttet deres projekter med op til 75 procent af udgifterne.

- Det er oplagt at søge støtte til produktion af højpræcisionsteknologier i højkvalitets 3D-mikrokomponenter eller nye teknologier inden for støbning og formprocesser, pointerede hun blandt andet i sit indlæg.

Hun blev bakket op af sektionsleder fra Center for Produktudvikling på Teknologisk Institut i Aarhus, Olivier Jay.

- Der er masser af fordele ved at deltage aktivt i de europæiske forskningsprojekter. Analyse fra Forskning- og Innovationsstyrelsen viser, at virksomheder som indgår i sådanne udviklingsprojekter vækster markant i forhold til de som ikke gør. Virksomheder der indgår i sådanne forskningsprojekter opnår hurtigt ny viden og kompetencer, der giver øget konkurrencekraft på eksisterende og nye markeder både nationalt og internationalt, sagde han.

Unikke metoder

Professor Ole Sigmund fra Danmarks Tekniske Universitet kom ind på mulighederne med topologioptimerede cellestrukturer produceret med Additive Manufacturing-teknologien.

Her er metoden helt unik, da den gør det muligt at opbygge et emne med forskellig porøsitet, hvor det for eksempel kan have en solid og hård kant og et porøst indre, der samlet giver en let konstruktion, hvor der kun satses på hårdhed og styrke de steder, hvor der er mest behov for det. Der kan dermed bygges cellestrukturer inde i materialer som giver helt unikke egenskaber for f.eks. nøje definerede poissonsforhold, termisk udvidelseskoefficient og svingningsdæmpning.

Der er dog stadig et stykke vej, før man behersker teknologien optimalt, da ingeniørerne skal have fuldt styr på alle justeringsparametre ved den enkelte AM-maskine for at opnå det perfekte resultat. Men på baggrund af de hidtidige forskningsresultater ser fremtiden mere end lovende ud.

Det gør det forhåbentligt også for Jeremie Pierre Gay, der er indehaver af enkeltmandsvirksomheden Create it Real, som havde et indlæg om den første danskproducerede Additive Manufacturingmaskine, eller fra de ti udstillere der viste et fint udvalg af deres 3D-maskiner og kompetencer. •