Kursus hos Maskinsikkerhed belyser formulering af maskinens brugsanvisning
(10. april 2012 kl. 13:00)

En brugsanvisning skal skabe glade brugere og undgå arbejdsulykker, men skal også at sikre at maskinen bruges efter hensigten. Det sidste er især en beskyttelse af fabrikanten.


Maskinsikkerhed ApS kommer igennem emner til gavn for industrien på kurset "Lær at skrive maskinens brugsanvisning", et kursus der er specielt rettet mod fabrikanternes forfatter af brugsanvisninger.

Kurset vil blandt andet gennemgå manglende oversættelser af relevante dele, henvisning til forældede skilte, manglende sikkerhedsanvisninger mv. Klassikeren er krav om at bruge handsker, uden at det angives om det er handsker der skal beskytte mod kemikalier, strøm, skæreskader, forbrænding mv.

Desuden er der mange nye sikkerheds-standarder der kræver ændringer af indholdet i brugsanvisningerne. Det er et krav, at alle relevante standarder skal følges når maskiner designes og dokumenteres, og næsten alle standarder har krav til indhold i brugsanvisninger.

Og da standarder opdateres løbende, skal maskinernes brugsanvisning følge med; fx kom der i sidste opdatering af standarden DS/EN 13850 Nødstop krav om nye tekster i brugsanvisningen, hvis maskinen havde et wire-nødstop. Tilsvarende er der krav fra de nye standarder for hydraulik og trykluft, sikre styresystemer; dvs hvis der er hydraulik eller pneumatik, eller en sikkerhedsstyring, skal oplysninger herfra med i maskinens brugsanvisning.

Og selv om maskinerne ikke skal bruges i USA, er der stadig alt for mange brugsanvisninger, der ikke afgrænser fabrikantens ansvar: Ikke at man kan skrive sig ud af alt, men ved at lave gode afgrænsninger til maskinens brug, krav til oplæring og kontrol mv, kan fabrikanten beskytte sig mod meget bøvl.

Kurset afholdes første gang den 18. april i Kolding og 25. april i Værløse.mola