Robot udviklet til fødevareindustrien
Af Flemming Thyssen ft@jernindustri.dk  (29. september 2009)

Elau Scandinavia AB, der er en del af Schneider Electric, viste på HI-messen deres egenudviklede robot til fødevareindustrien. Robotten var udelukkende fremstillet i rustfrit stål.


Salgschef Michael Bak Christiansen foran Elau nyudviklede rustfrie robot til fødevareindustrien.


Elau’s P4 er en 3- eller 4 akset rustfri robot udviklet til hurtige pick-og-place-opgaver, med korte cyklustider og høj last. Armene er vedligeholdelsesfrie og lette at rengøre.

- Robotten er lavet så den er vedligeholdelsesfri, fortæller salgschef for Elau Danmark, Michael Bak Christiansen.

- Robotten er fremstillet i rustfri stål, så den er rengøringsvenlig og kan arbejde i vådrum i fødevareindustrien.

- En anden genial ting ved at den er fremstillet i rustfrit stål er, at den ikke splintrer ved påkørsel. Traditionelle robotter fremstillet i kulfiber splintrer i tusind stykker ved uheld, og det betyder ofte, at en del madvarer må kasseres.

Robottens kontroller er forberedt for integration af visionsystem og synkronisering af ind- og udbånd.

Robotten anvender traditionelle servo-motorer med servo-forstærker, som skal monteres i el-skabet. Den har tæthedsklasse IP65 og kan derfor anvendes, hvor robotten skal rengøres med kemikalier og spules med vand

Robotmodellerne anvender Elau’s SH teknologi hvor servo-motor og servo-forstærker er integreret med hinanden og sidder i robotten. Dette reducerer el-skabets størrelse samt kabelmængden, da el-skabet er det samme, uanset om man har én eller flere robotter, som skal styres. Kabeltilslutning imellem robot og el-skab foregår via et kabel.

- I dag forekommer der stadig meget manuelt arbejde i fødevareindustrien. Indtil det punkt hvor madvarerne er kommet i emballage, og der er pakket folie om - det kan denne robot være med til at ændre, mener Michael Bak Christiansen.•