Chefen kan formene din Iphone adgang på jobbet
Af Lotte Brochmann  (1. august 2012 kl. 5:00)

Virksomhederne bør lave klare regler for brug af privat it-udstyr, mener Dansk ErhvervFlere virksomheder har fået øje på de problemer, der kan opstå, når medarbejderne hellere vil benytte deres egne smartphones frem for virksomhedens mobiltelefoner. Dansk Erhverv og IT-Branchen anbefaler, at virksomhederne har en klar politik på området.

Tendensen kaldes for “Bring Your Own Device" eller “Consumerization". Det dækker over en trend, som mange videntunge virksomheder har erfaret i løbet af den seneste tid – at medarbejderne selv medbringer deres eget it-udstyr på arbejdet.

- Mange medarbejdere har i dag et tæt forhold til deres mobiltelefon, tablet eller bærbare. De har klare holdninger til lige præcis, hvilket udstyr og hvilket mærke de vil bruge. Vi ser en klar tendens til, at stadig flere foretrækker at bruge deres eget udstyr på arbejdet, siger administrerende direktør i IT-Branchen, Morten Bangsgaard.

Kan skabe problemer på virksomheden

Flere virksomheder accepterer, at medarbejderne selv bruger deres eget it-udstyr på arbejdet. Men der er også virksomheder, der har fået øje på de problemer, det kan skabe, og som går i den anden retning:

- At medarbejderne medbringer eget udstyr kan skabe problemer på virksomheden, og chefen kan faktisk godt forbyde dig at tage dit eget udstyr med på jobbet, lyder det fra advokat Jakob Cohr Arffmann fra Dansk Erhverv.

Organisationerne anbefaler derfor, at virksomhederne tager stilling til, om de vil tillade de ansatte at anvende deres eget it-udstyr på arbejdspladsen og at det afspejles i personalehåndbogen eller i medarbejdernes kontrakter, så det er klart for de ansatte, hvad de må og ikke må. Ellers risikerer virksomheden en uens praksis, og det kan gøre det sværere at sanktionere medarbejderes eventuelle overtrædelser af den eksisterende it-politik, forklarer Jakob Cohr Arffmann.

Både fordele og ulemper

Der er både fordele og ulemper ved, at medarbejderne anvender deres eget it-udstyr, forklarer Jakob Cohr Arffmann.

- Fordelene kan være, at det hjælper med at tiltrække og fastholde kvalificerede medarbejdere, at medarbejderne er mere fortrolige med deres eget it-udstyr, og at de er mere motiverede. Ulemperne er omvendt, at det skaber udfordringer for it-sikkerheden, hvis der anvendes mange forskellige produkter og standarder. Ligesom det kan være svært at opnå support fra virksomhedens egen it-afdeling," siger han.