Vi får et uddannelsesløft
Af Lotte Brochmann  (2. august 2012 kl. 5:00)

Dansk Erhverv glæder sig over rekordoptag på uddannelser


Morten Jarlbæk Pedersen


3.406. Så mange flere er kommet ind på en videregående uddannelse i år. Det glæder Dansk Erhverv, at danskerne får et uddannelsesløft. Erhvervsorganisationen gør dog samtidig opmærksom på, at mange flere studerende betyder mange flere udgifter.

- Det er glædeligt, at de unge gerne vil dygtiggøre sig. Det er der i høj grad brug for. Ærgerligt er det dog, at der er så mange, der ikke har fundet deres rette hylde endnu. Når man ansøger forgæves spilder man både sin egen og samfundets tid, siger politisk konsulent i Dansk Erhverv Morten Jarlbæk Pedersen. Det er dog bemærkelsesværdigt, at danskerne stadig er ret gamle, når de går i gang. Siden 2007 er andelen af de optagne på de videregående uddannelser, der er under 21 år, kun steget med 4 procent – og der er ingen ændring fra sidste år til i år – på trods af alle mulige tiltag, der skulle tilskynde, at de unge kom hurtigere i gang. 27 procent af de unge er tre år eller mere om at gå fra adgangsgivende uddannelse til videregående uddannelse. Det er ganske enkelt ikke godt nok,lyder det fra Morten Jarlbæk Pedersen, som efterlyser både en kulturændring hos de danske unge og en markant bedre studie- og erhvervsvejledning.

Kig på SU’en

- Men den store stigning i antallet af nye studerende betyder også et øget pres på kvaliteten i uddannelsessystemet og systemets økonomi. Størstedelen af de nye studerende skal for eksempel have SU. Det skal være dem vel undt, men det er mange penge, når der også skal være ressourcer til overs til ordentlig undervisning, siger Morten Jarlbæk Pedersen.

Dansk Erhverv peger på, at SU’en kan omlægges ved for eksempel at gøre kandidat-SU’en til en lån på fordelagtige vilkår og på den måde frigøre midler til bedre kvalitet i uddannelsessystemet.

Rekordhøjt optag

I alt 60.537 vil en af de nærmeste dage modtage brev om, at de er blevet optaget på en videregående uddannelse.

Optaget på erhvervsakademierne, universiteterne og professionshøjskolerne stiger med henholdsvis syv, seks og fem procent i forhold til i 2011, viser Uddannelsesministeriets opgørelse.

– Regeringen har varslet et ambitiøst uddannelsesløft, der skal føre til, at 60 procent af en ungdomsårgang skal have en videregående uddannelse i 2020, og dagens rekordstore optag er naturligvis utrolig glædeligt. Dels fordi uddannelse er den bedste vej til viden, muligheder og beskæftigelse for de unge, men også fordi de veluddannede unge mennesker vil kunne yde et væsentligt bidrag til at sikre vores vækst, velstand og velfærd fremover, siger minister Morten Østergaard i en pressemeddelelse.

Til trods for at flere har søgt, er antallet af ansøgere, der er blevet afvist, faldet med fire procent siden sidste år, blandt andet fordi ansøgerne har søgt bredere både geografisk og fagligt.

Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, Ingeniørhøjskolen i København og Erhvervsakademi SydVest i Esbjerg er nogle af de institutioner, der optager markant flere end i 2011.

Blandt de fagområder der har store stigninger i antallet af nye studerende, finder man ingeniøruddannelser, it-uddannelser, samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske uddannelser.