Projekt EyeSeeCam vinder årets robotpris
(11. september 2009 kl. 9:30)

Det var en enig jury, der torsdag aften ved et lukket arrangement på Magasinet i Odense overrakte RoboDays robotfestivals internationale pris på 10.000 euro til udstiller Johannes Vockeroth for projektet EyeSeeCam.


Det blev projekt EyeSeeCam fra University Munich Hospital i Tyskland, der blandt de 25 nominerede forskningsprojekter på robotfestivalens udstilling, vandt prisen på 10.000 euro.

EyeSeeCam er et kamera-system, som monteres på hovedet og kontrolleres med øjnene. Det er unikt, fordi det optager alt, hvad øjnene på dén, der bærer systemet, ser. Derfor kan det for eksempel bruges af kirurger, når andre skal se, hvordan de opererer.Det var en glad udstiller og forsker, Johannes Vockeroth, der modtog prisen på vegne af sin forskningsgruppe anført af ph.d. Erich Schneider fra Clinical Neurosciences.- Det er totalt overraskende, og mine kollegaer vil blive vildt imponerede. Vi har arbejdet med projektet i fem år, og den her pris vil styrke vores samarbejde og vores satsning på det her område. Pengene vil jeg personligt bruge til mit ph.d.-projekt, hvor jeg vil lave et kamera-system til hovedet, der dækker en vinkel på 360 grader, fortalte Johannes Vockeroth.Prisen overrækkes i forbindelse med RoboDays robotfestival til det forskningsrelaterede robotprojekt, der har størst udviklingspotentiale og nyhedsværdi. Vinderen udpeges af en jury bestående af erhvervsfolk fra robotindustrien og forskere fra danske videninstitutioner. En af dem var professor ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, Henrik Gordon Petersen.- Vi har givet prisen til EyeSeeCam, fordi det er et projekt med et højt teknologisk niveau, som har et stort kommercielt potentiale og mange forskellige anvendelsesmuligheder, fortalte han.I den officielle begrundelse stod der blandt andet, at projektet er teknologisk velbygget, fordi det overfører menneskelige egenskaber til en maskine. Derudover anbefalede juryen, at pengene skulle gå til videreudvikling af EyeSeeCam, så systemet kan bruges på andre områder som for eksempel spilindustrien eller fjernkirurgi. Her kan en kirurgi i New York få mulighed for at kigge med, når en kirurgi i Odense opererer. Mulighederne er endeløse.Vinder af robotprisen i 2007, sidste gang der var robotfestival, KeepOn-projektet ved den japanske forsker Hideki Kozima og amerikaneren ph.d.-studerende Marek Michalowsk, gav dette års vinder nogle ord med på vejen.- Prisen er generøs og betydningsfuld, og det er ikke kun en anerkendelse af ens arbejde, men også en motivation til at arbejde videre. Så for os har det betydet, at vi i dag har startet vores eget firma, BeatBots, sagde Marek Michalowski og ønskede Johannes Vockeroth tillykke.KeepOn er en lille gul danserobot, som interagerer med andre mennesker ved berøring. Den er henvendt til børn.

mola