23948sdkhjf

Columbus og ATEA hjalp Fiskerikajen i drift på rekordtid efter altødelæggende cyberangreb

| Medlemsnyhed | Indrykket af Columbus A/S

Fiskerikajens ry for kvalitet har givet virksomheden et godt navn hos de mest anerkendte restauranter. ATEA og Columbus måtte sætte alle sejl til, da et angreb efterlod virksomheden på bar bund uden tilstrækkelig backup.

Rune Herse havde regnet med, at påskedagene i 2019 ville blive ganske fredsommelige. Men lørdag morgen blev han ringet op af lettere panikslagne kolleger, der hverken kunne indtaste ordrer, se ordrer eller overhovedet komme på ERP-systemet hos Fiskerikajen, der bl.a. leverer fisk og skaldyr til nogle af landets (og verdens) bedste restauranter.

”Det stod hurtigt klart, at vi var blevet lukket ned af et cyberangreb – og at serveren og hele vores ERP-system var krypteret til ukendelighed. Det var alvorligt,” konstaterer Rune Herse, der er regional økonomidirektør hos Fiskerikajen.

Virksomheden er ekspanderet gennem de seneste tyve år, og indtil cyberangrebet havde de 50 ansatte ikke for alvor grund til at tro, at noget truede virksomhedens ry for pålidelig leverance. Hvilket er en absolut nødvendighed for at fastholde virksomhedens både kvalitets- og præcisionskrævende kundekreds, som adskillige konkurrenter står på spring for at overtage. Så det handlede om at komme i luften i løbet af meget få dage, inden krisen for alvor gik ud over kundebetjeningen.

Død server, utilstrækkelig backup – og ingen licensnøgle
Fiskerikajens aldrende server stod fysisk hos virksomheden og Rune Herse ringede med det samme til sin kontakt hos ATEA, der ganske vist ikke rigtig havde noget med virksomhedens NAV at gøre, men længe har hjulpet med hardware og drift. Herfra får man slukket serveren i en fart, kalder ekstra mandskab ind og får hen over weekenden lokaliseret backuppen hos Fiskerikajen – men her er kun kopi af databasen. Alt andet er gået tabt.

”Indtil da havde jeg troet, at vi havde fuld backup og relativt let kunne komme i drift igen. Men nu stod vi med en krypteret NAV og ingen applikationsbackup. Ja, vi havde ikke engang en licensnøgle at starte forfra på. Det var kort sagt noget rigtigt møg, der – på ret kort sigt – ville kunne true vores overlevelse. Så satte ATEA det helt store katastrofeberedskab i gang,” beretter Rune Herse.

Kriseberedskab skudt i gang midt i påsken
ATEA kontakter hurtigt Columbus der, som specialister i Dynamics NAV, får et domæne op at stå på ATEAs miljø på få timer, hvorfra man kunne kigge ind i databasekopien. Det lykkes også at grave en licenskopi op til en forældet udgave af Dynamics NAV, der svarer til den, Fiskerikajen mistede under cyberangrebet. Til sidst ’nedgraderer’ man de serverressourcer, der er til rådighed hos ATEA – så de passer til den gamle NAV – indlæser databasebackuppen og foretager en række nødvendige tilpasninger af systemet.

”Vi mistede vores NAV lørdag morgen og stod stort set på bar bund. Men torsdag aften før midnat var vi oppe at køre igen i en version, der fungerede, og kunne modtage og ekspedere ordrer næsten som vanligt. Det var imponerende godt gået af ATEA og Columbus. De trak på rekordtid og midt i en ferieperiode ekspertressourcer op af hatten fra alle dele af virksomhederne og etablerede et samarbejde mellem en masse mennesker, der ofte slet ikke kendte hinanden. Og i sidste ende gjorde de noget, der næsten ikke burde være muligt,” siger Rune Herse.

Han bemærker, at selv om alle parter arbejdede under stort tidspres, så var både ATEAs og Columbus’ specialister opmærksomme på dels at gøre alt rigtigt – første gang – dels på at dokumentere arbejdet.

Styr på samarbejde, faglighed og dokumentation
”Både ATEA og Columbus havde simpelthen styr på fagligheden og skar ikke hjørner, selv om tidspresset var ret hårdt. Og de var rigtig gode til kun at inddrage os, når det var kritisk. For de vidste godt, at vi arbejdede stenhårdt for at klare opgaver og leverancer manuelt og ikke skulle forstyrres unødigt,” tilføjer Rune Herse.

Bundlinjen er, at Fiskerikajen ikke mistede kunder og i dag arbejder på en NAV, der – enkelte undtagelser og forskelle til trods – næsten fungerer som den gamle.

”Men tingene virker. Vi kan fungere som virksomhed og mistede ikke vores kunder. Vores server står i dag hos ATEA og er pakket ind i moderne sikkerhed, hvad den anden slet ikke var. Så nu er der syr på basis. Men vi skal nok op på en Dynamics 365 indenfor en overskuelig fremtid, for det vil alt andet lige give en del fordele sammenlignet med det gamle system vi sidder på nu,” siger Rune Herse.

”Og nu tager vi også fuld backup. Af alt.”

Om Fiskerikajen

Fiskerikajen leverer frisk fisk og skaldyr til nogle af Danmarks bedste restauranter og koncernkantiner og driver desuden butikker i Rungsted, Hellerup Foodmarket samt Københavns Torvehaller. Virksomheden har ca. 50 medarbejdere og ejes af FSG Foods.

www.fiskerikajen.dk

Lær om Borup Kemi og dereshostet Dynamics NAV løsning

 


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Columbus A/S

Lautrupvang 6
2750 Ballerup
Danmark
Columbus A/S

Send til en kollega

0.11