23948sdkhjf

Bladfjeder med livsvigtig funktion i innovativ cykelairbag

| Medlemsnyhed | Indrykket af Lesjöfors A/S

Da tredje generation af airbagcykelhjelmen Hövding skulle udvikles, fik virksomhedens udviklingsingeniører hjælp af Lesjöfors. De to virksomheder samarbejdede om at designe et trådemne til aktiveringsmekanismen og fjedrende clips til gasgeneratoren.

Hövding er en innovativ airbaghjelm til cyklister, som er udviklet af to unge svenske industridesignere fra Malmö. I tilfælde af en ulykke udløses airbaggen fra en halskrave på 0,1 sekund. Tests har vist, at den giver cyklister en uovertruffen beskyttelse mod hovedskader. Den er op til otte gange mere sikker end en almindelig cykelhjelm. Hövding er indtil videre solgt i 185.000 eksemplarer på 16 markeder i Europa og Japan.

Kontakt allerede i udviklingsfasen

I efteråret 2018 kontaktede Hövdings udviklingsingeniører Lesjöfors Banddetaljer i Värnamo, Sverige. De ønskede hjælp til materialevalg og udformning af dels et trådemne, som er en vigtig del af den aktiveringsmekanisme, der sætter hjelmen i aktiv tilstand ved cykling, dels en fjedrende clips, også kaldet en bladfjeder. Bladfjedrene anvendes til fiksering af gasgeneratoren, som puster airbaggen op i tilfælde af en ulykke. Udfordringen var at udvikle to komponenter, der skulle fungere monteringsteknisk og samtidig opfylde kravene til holdbarhed og vedvarende funktion i forskellige vejrforhold og brugersituationer, eksempelvis hvis produktet falder ned på asfalten.  

- Vi modtog tidligt designforslag til, hvordan Hövding havde tænkt sig, at de to emner skulle fungere. Vi indså straks, at trådemnet til aktiveringsmekanismen bedst ville kunne fremstilles på Lesjöfors-fabrikken i Nordmarkshyttan, så den opgave sendte vi derhen, mens bladfjederen blev udviklet hos os i Värnamo, fortæller Johan Gannerud, kundeansvarlig hos Lesjöfors Banddetaljer. 

Forskellige prototyper testet

Mens trådemnet blev finpudset i samarbejde med fabrikken i Nordmarkshyttan, blev der indledt et tæt samarbejde omkring bladfjederen med møder i både Malmö og Värnamo. De to virksomheders udviklingsingeniører gennemgik sideløbende designskitser, testede materialetykkelser og udførte tests. En håndfuld forskellige prototypeforslag med forskellige konturer, materialetykkelser og brudgrænser blev så småt kogt ned til en model af clipsen, hvis egenskaber levede op til Hövdings høje krav.

- Hövding præsenterede et indledende design med nogle designkriterier og funktionsbehov. Lesjöfors var en god sparringspartner, og vi fik utroligt god support og et givende samarbejde med stor fleksibilitet og ekspertise fra blandt andet prototypeværksted og værktøjsproduktion, siger Hanna Risén, Mechanical Design Engineer hos Hövding. 

Hurtig ekspansion på verdensplan

Produktionen af trådemnet og bladfjederen til Hövding 3 startede i foråret 2019 i både Nordmarkshyttan og Värnamo, og der er allerede leveret ca. 60.000 produkter.

- I en meget hektisk periode inden ferier og med en i øvrigt stram tidsplan har levering og kommunikation fungeret fremragende. Vi ser frem til et fortsat godt samarbejde med Lesjöfors, siger Marie Hult Johansson, Strategic Sourcing hos Hövding.

Jan-Eric Nordh, chef för Lesjöfors Industrifjädrar i Nordmarkshyttan, glæder sig over Hövdings succes og forudser, at salget virkelig vil tage fart fremover i og med den hurtige ekspansion på verdensplan.

- Vi er utroligt glade for og stolte over at kunne bidrage til et så innovativt produkt, der redder liv i hele verden. Det er også et godt eksempel på, hvordan vi i Lesjöfors-koncernen samarbejder på en for kunden optimal måde.


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Lesjöfors A/S

Ringager 9-11
2605 Brøndby
Danmark
Lesjöfors A/S

Send til en kollega

0.078