23948sdkhjf

Svingbukkeren fra Schröder er for alvor blevet voksen!

| Medlemsnyhed | Indrykket af MUNCHOLM A/S

Nu bukker den op til 8 mm normal stål og 5 mm rustfrit stål med Up and Down-teknologi (emnet behøver ikke blive vendt).

I den danske metalindustris barndom var den manuelt betjente svingbukkemaskine helt uundværlig i værkstedet. Ja, selv blikkenslageren måtte have et sådant værktøj til at bukke zinkplader på. Senere blev den så motoriseret, men kom snart til at stå i skyggen af kantpressen, der år for år blev mere og mere anvendelig og avanceret. Men med de nye konstruktioner fra Schröder i Tyskland er svingbukkemaskinen nu blevet voksen, - og må vi tilføje, teknisk meget meget avanceret. Producenten, der har løftet dette maskinkoncept til pladebukning op i eliteklassen blandt bukkemaskiner er den tyske Schröder Group der omfatter såvel moderfabrikken Firma Hans Schröder Maschinenbau GmbH og selskabet Schröder-Fasti.

Den danske forhandler af Schröder-bukkemaskinerne, MUNCHOLM i Hadsten, leverede i slutningen 2017 en af producentens store bukkemaskiner, en model MAK 4 Evolution UD til den danske underleverandør virksomhed Gladsaxe Klip & Buk A/S i Herlev, som trods rigelig kantpressekapacitet havde fundet Schröder-maskinen helt suveræn, når det gælder bukning af store tunge plader.
Store tunge pladebukkeopgaver, der kan kræve op til fire mand ved kantpresserne, kan i dag klares med en mand og en kran. Sidstnævnte til transport af den tunge plade til og fra Schröder-maskinen. Og vi taler her om meget tunge plader i tykkelser op til 5 millimeter og i dimensioner på op til 3.000 gange 3.000 millimeter.

OM MAK 4 EVOLUTION UD
I princippet er maskinen opbygget traditionelt med en motoriseret svingende bukkevange foran den næbformede pladeklemmesektion placeret mellem to kraftige søjler. Men dermed hører sammenligningen også op.
Blandt maskinproducenten Schröders forskellige modeller er denne maskine - der er udstyret med UD, Up and Down-bukkefunktion, sektionsopdelte letudskiftelige næbformede tilholdeværktøjer samt sektionsopdelte let-udskifteligt bukkeværktøj - næsten universel med hensyn til bukkeopgaver.
Pladebukkeopgaver der rækker fra smalle pladeskinner i tyndplade med snævre vinkelbuk, Z-buk, U-buk eller radiusbuk til store tunge kasseprofiler i mellemsvær stålplade.
Tilholdersektionen på denne maskine har en vertikal vandring på 850 millimeter og en maksimal højde på tilholdsværktøj på 420 millimeter, og tillader således pladekassebukning med høje kanter.
Tilsvarende har bukkevangen med de udskiftelige værktøjer en egen motoriseret parallel vandring på 250 millimeter, en funktion som betyder, at bukkevangen under opsving så at sige kan komme uden om en høj opbukket pladekant, før den foretager et nedadsvingende kantbuk.
I en kantpresse ville man vende pladen - her klarer maskinen selv kantbukningen op/ned, mens pladen fastholdes på arbejdsbordet af tilholdersystemet.

BETJENING FRA BEGGE SIDER
MAK 4-maskinen har måske verdens længste styringsmonterede svingarm, fordi maskinen betjenes både fra forsiden (der hvor UD-bukkerammen arbejder) og fra bagsiden, hvor et meget stort pladebord med kugleruller og motoriserede programmerbare materialeanslag giver den rette arbejdsplads for store tunge plader. Det er her, man uden særlig fysisk belastning af operatøren bukker store kasseprofiler, mens forsiden af maskinen især bruges til bukning af skinner og mindre pladeprofiler. Hele maskinen med de mange funktioner mellem to store stålkonsoller vejer cirka 16 tons og er selvfølgelig komplet og forskriftsmæssig afskærmet med lysgitre.
MAK 4-maskinen er naturligvis også udstyret med en moderne CNC, en POS 3000 udviklet af Schröder-firmaet. Det betyder blandt andet at styringen tager højde for, om en foreliggende bukkeopgave beregnet fra en DXF-fil kan gennemføres og med hvilke værktøjer. Programmøren kan således hurtig se af programmet og grafikken, om opgaven kan gennemføres, eller om der måske skal anskaffes et særligt bukkeværktøj. Dertil vil programmet naturligvis anvise arbejdsrækkefølge, værktøjs- og tilholderopstillingen.
Som direktør Emil Nielsen hos Gladsaxe Klip & Buk fortæller, så kan han, med kundens DXF-fil i hånden, på få minutter se om den foreliggende opgave kan og skal bukkes på Schröder-maskinen.
Det er ikke fordi Gladsaxe Klip & Buk mangler kantbukkekapacitet. Blandt de senest leverede kantpresser finder man to store Bystronic Expert 320 tons gange 4.000 millimeter-kantpresser i tandemopstilling. Her kan man kantbukke meget store pladeemner i tyk plade. Men som både Claus Jacobsen og Emil Nielsen - begge direktører og medejere i firmaet - siger om valget af Schröder-maskinen, så er de store pladeemner kantbukket i kantpresserne en fysisk belastning for operatørerne. Håndteringen er tung og meget mandskabskrævende, medens de samme pladeemner ofte og med lethed bukkes af en enkelt operatør på Schröder-maskinen. Men dernæst er maskinen meget skånsom over for sarte pladeoverflader, som eksempelvis rustfri stålplader med højglansoverflader. Og endelig kan denne maskine ofte klare bukkeopgaver, der slet ikke er velegnede for kantpresser.
”MAK 4 Evolution UD var en stor investering, men der står stadig en 6 meter-fiberlaser på ønskesedlen,” siger Claus Jacobsen til Teknovation.

Læs PDF med nyheden fra forsiden af Teknovation

Af Svend Emme, emme@teknovation.dk - bragt i Teknovation nr. 2 2018

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Hos MUNCHOLM står vi klar til at hjælpe jer videre. 
Kontakt os for at få jeres emner bukket på en af vores Up and Down-svingbukkere, som står klar hos os.

Ib Lambert • M: 4029-3717
Peter Feldballe • M: 5120-0755


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
MUNCHOLM A/S

Tolsagervej 4
8370 Hadsten
Danmark
MUNCHOLM A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.125