23948sdkhjf

Mere træk på HR-reserverne i 2020

| Medlemsnyhed | Indrykket af JKS

Danmarks Nationalbank konkluderer i "UDSIGTER FOR DANSK ØKONOMI – SEPTEMBER 2019", at vi får lidt lavere vækst i de kommende år. Denne konklusion bygger på tre forhold. Læs mere her.

På arbejdsmarkedet afhænger megen udvikling af konjunkturerne. Enhver krise eller optur forplanter sig øjeblikkeligt til beskæftigelsen – og dermed til hverdagen for alle, der arbejder med HR. Sådan har det været så længe, man har indsamlet data. Hertil kommer trends, der er mere uafhængige af konjunkturerne. Der er fx stigende interesse for, om en potentiel arbejdsgiver er miljøbevidst, og om virksomheden arbejder for et godt formål – altså skaber værdi til gavn for menneskeheden. Endelig er især de unge blevet mere interesserede i at skaffe sig erfaring med at arbejde i udlandet. En international måling viser, hvordan der ude i verden er en stigende tendens til dette. Således er New York, London og Berlin på top-3 blandt populære byer. Disse trends er ikke nye, og mange virksomheder har for længst indstillet sig på dette i form af initiativer inden for Employer Branding, der kan styrke arbejdet med at tiltrække og fastholde de ønskede medarbejdere.

Så er vi tilbage ved de økonomiske udsigter, og hvad de kan indikere af ændringer. En absolut brancheuafhængig organisation som Danmarks Nationalbank konkluderer i "UDSIGTER FOR DANSK ØKONOMI – SEPTEMBER 2019", at vi får lidt lavere vækst i de kommende år. Denne konklusion bygger på tre forhold:

Dansk økonomi befinder sig i en højkonjunktur på tredje år, og fremgangen er fortsat i første halvdel af 2019. Økonomien har indtil videre vist sig robust over for den opbremsning og den uro, der er indtruffet i den globale økonomi det seneste års tid.
Svagere udvikling i udlandet vil med tiden smitte af på dansk økonomi, og der er begyndende tegn på en opbremsning på arbejdsmarkedet. Efter flere år med højkonjunktur tegner der sig et billede af, at væksten går lidt ned i kadence i de kommende år.
Højkonjunkturen i dansk økonomi har fundet sted uden at der er opbygget betydelige ubalancer. Den er derfor godt rustet til en afmatning i væksten. Lidt lavere vækstrater under en højkonjunktur er ikke et signal om, at finanspolitikken skal lempes. De finansielle forhold er stadig lempelige.
Konklusionen er, at vi kan forvente lidt afmatning i væksten. Det vil sige, at det fremover vil gå knap så stærkt med at udvide medarbejderskaren. Men der er tale om en nettobevægelse, der dækker over store bruttobevægelser i form af ansættelser og opsigelser – og det er netop her, vi kan blive berørt af en ny trend. Nemlig arbejdsmarkedets stigende kompleksitet, som blot afspejler organisationernes virkelighed: Udviklingen sker stadig hurtigere og især på områder, hvor der kræves specialkompetencer – og tilmed ofte i en begrænset periode. Vi taler om mere kompleksitet og øget dynamik. Tiden, hvor en medarbejder var en dansker ansat 37 timer om ugen, er ved at rinde ud. Det er ganske vist mere enkelt for hovedorganisationerne at håndtere arbejdsmarkedet på denne måde. Det gør det ulig nemmere at lave overenskomster og arbejdsregler, når tingene er standardiserede. Men det afspejler ikke behovene hos arbejdsgiverne ej heller hos mange af de nye medarbejdere, der begynder at fylde i statistikken over beskæftigede. De unge vil gerne udenlands for at skaffe sig internationale erfaringer. I samme aldersgruppe er der et stort hype omkring det at være igangsætter, hvor freelance arbejde forekommer helt naturligt. Blandt de ældre er der mange, der ikke vil gå fra 37 timer til nul, når de går på pension. Nogle timers arbejde om ugen holder netværket intakt og bidrager med livsindhold og indtægter. Er man midt i karrieren og arbejder man fx inden for IT eller det ingeniørfaglige område, så oparbejdes der ofte en specialviden på et snævert felt, som mange virksomheder vil få brug for i forbindelse med kortere eller længerevarende projekter. Det er reserver, man kan hente ind, hvis man har kontakten til dem.

Ændringer i teknologi, krav om øget dokumentation, større bæredygtighed og mere forceret tempo kan selvsagt stille nye krav til enhver organisation, som må søge at tilpasse sig. Team Assessment vil her blive et centralt begreb. Vurderingen af det enkelte team og dets medlemmers samspil er nøglen til at få låst op for øget performance – måske endda få gjort det til et såkaldt High Performance Team (HPT), hvor præstationerne ligger væsentligt over gennemsnittet. Det er ekstra reserver, der hentes frem, hvis man ved hvordan.

Endelig er der udlandet, hvor man kan hente medarbejdere med specialer, vi måske ikke råder over i Danmark. Samtidig kan de pågældende ofte bidrage med personlige netværk omkring kompetencer, kunder og leverandører, som kan give et ekstra skub til enhver udvikling. Det er også reserver, der kan trækkes på, hvis man har kontakterne.

Derfor er udsigten til en "afmatning" misvisende på HR-området. Med et stadigt mere komplekst arbejdsmarked vil der blive brug for at trække på ressourcer fra mange kilder. Det kræver bare, at man er opmærksom på mulighederne og har adgang til de kompetencer, der kan fremskaffe talenterne – og sende dem videre, når opgaven er løst.

Velkommen til et foranderligt 2020!


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
JKS

Vibenshuset
Lyngbyvej 2
2100 København Ø
Danmark
JKS

Send til en kollega

0.125