23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Luftskift per time

Vores web indeholder et LÆRINGSCENTER, hvor vi deler ud af vores viden, innovation og 35 års praktiske erfaring med gode råd, tommelfingerregler og fakta. Vi giver her en smagsprøve på et af vores læringscenter temaer.

HVAC beregninger er ikke en let ting. Det kræver en blanding af tekniske færdigheder, forståelse af det partikelgenererende potentiale i processen og erfaring. Her er det afgørende, at du taler med en ventilations specialist, som har erfaring med renrum.

Det efterfølgende er baseret på vores samarbejde med forskellige ventilationsudbydere, og er således kun ment som inspiration.

ISO-klassificeringen dikterer ikke luftskift per time
ISO 14644-1: 2015 specificerer ikke luftskift pr. time (kaldet ACH) for hver renrums klasse, fordi det afhænger af mange faktorer. Luftskift pr. time er antallet af de samlede udskiftninger af et rums luft på en time.

ISO 14644-1: 2015 kan kun fortælle dig det resultat, du skal sigte mod: De maksimale koncentrationsgrænser for partikler. For eksempel tages der i ISO 7 ikke hensyn til partikler mindre end 0,5 µm (≥0,1 µm, ≥0,2 µm, ≥0,3 µm). Koncentrationen af partikler på ≥0,5 µm skal være under 352.000; partikler på ≥ 1 µm skal være under 83.200; og partikler på ≥5 µm skal være under 2.930.

ISO-renhedsniveauet (ISO 8, ISO 7, ISO 6 og ISO 5) giver dog et tip om det krævede ACH-område.

Et renrum med aktiviteter, der genererer få partikler versus en, der genererer mange luftbårne partikler, selvom begge er ISO 7, ikke kræver de samme luftskift i timen.

Forskellige anbefalinger til luftskifte områder og intervaller kan findes mange steder på Internettet.

Det kan sammenfattes med vores erfaring fra samarbejdet med ventilations firmaer til følgende tommelfingerregel for finelektronik mv.

 • ACH 10 til 30 luftskift i timen for ISO 8
 • ACH 30 til 65 for ISO 7
 • ACH 80 til 150 for ISO 6
 • ACH 200 til 450 for ISO 5.


Hvis der er en betydelig generation af partikler i processen, eller mange mennesker i rummet, vælges det højere antal i områdets interval.

For EU GMP A-D, er det en tommelfingerregel at bruge:

 • ACH 5-10 ved GMP D
 • ACH 10-15 ved GMP C
 • ACH 20-25 ved GMP B
 • ACH 30-35 ved GMP

Bemærk at dette kun tommelfingerregler!

Luftskift pr. time skal beregnes af en HVAC-ingeniør baseret på erfaring og forståelse af processens partikelgenererende potentiale.

Hvad påvirker renrums HVAC-teknik?
Nedenfor er kort nævnt nogle andre elementer, der påvirker den krævede luftstrøm.

 • Renrums indretningen
 • Antallet af mennesker, der arbejder i renrummet
 • Udstyret i rummet
 • Brug af stinkskab eller lign. (luftudsugning)
 • Belysning
 • Trykforskellen
 • Udetemperaturen og fugtigheden

Renrums indretningen
Luftmængden i renrummet vil påvirke den nødvendige luftstrøm og luftskifte. Jo større rummet er, jo mere luft har du brug for. Bredden, længden og højden af de klassificerede rum og deres layout skal bruges til HVAC-beregninger. En måde at spare omkostninger på er derfor f.eks. at sænke loftet.
 

Antallet af mennesker, der arbejder i renrummet
Den luftbårne forurening i et renrum afhænger i høj grad af aktiviteterne i rummet, og dermed personalet. Personalet er ansvarlige for de fleste partikler, der genereres i et renrum. HVAC-systemet skal derfor tage højde for antallet af personer, der arbejder i rummet samtidig. Jo flere mennesker der arbejder i renrummet, jo mere luftstrøm er der behov for at slippe af med forureningerne. Personalet i renrummet bærer normalt beklædning for at begrænse forurening. Derfor er det vigtigt at opretholde et behageligt miljø for personalet (varme, luftfugtighed osv.)

Udstyret i rummet
Udstyret genererer f.eks. varme og støv. Varmeforøgelsen produceret af udstyret inde i renrummet bruges til at bestemme den nødvendige køling. Udstyret i rummet genererer sammen med produktfremstillingen støv, der skal fjernes med den rigtige mængde luft

Brug af stinkskab eller lign. (luftudsugning)
Et stinkskab eller lign. har behov for konstant lufttilførsel. Denne lufttilførsel skal medregnes i renrums-HVAC-beregningerne.

Trykforskellen
Trykket skal være større i strengere klassificerede rum, så luften lækker mod de mindre rene rum. Positivt tryk forhindrer snavset luft i at trænge ind i renrummet. I et renrum med undertryk forekommer det modsatte; luftstrømmen skal være større i det tilstødende rum.

Udetemperaturen og fugtigheden
Hvis luft kan recirkuleres i renrummet, påvirker det udvendige vejr kun HVAC-systemet lidt. For renrum, der arbejder med farlige produkter, kan luftpåfyldningen dog gå helt op til 100% af frisk luft. I disse typer renrum er HVAC-systemerne mere komplekse.

Om vinteren skal HVAC-systemerne f.eks. tage udeluften ned til -30 ° C om vinteren, varme den op til 20 ° C, fjerne fugtigheden og bringe det ind i rummet igen og igen.

Bemærk
Ovenstående hjælper dig til at forstå de grundlæggende forskelle mellem et ISO 5, ISO 6, ISO 7 og ISO 8 renrum i henhold til ISO 14644-1. Bemærk, at disse oplysninger kun gives til uddannelsesmæssige formål. Definitionerne i dette læringscenter er forenklet, for at hjælpe med forståelsen.
Hvis der er brug for hjælp i denne henseende, skal du søge råd fra en ekspert i din branche (farmaceutisk, medicinsk udstyr, steril blanding, elektronik osv.).

Du kan evt. læse mere her

Men du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål til indretning af dit renrum.

Her finder du vores læringscenter om støjdæmpning og akustik

Her finder du vores læringscenter om renrum

Her finder du nogle referencer

Skov Industri A/S
Gl. Grandvej 4
5580 Nørre Aaby
Middelfart Kommune
Danmark
CVR nummer: DK27924735
P nummer: 1004559140

Kontaktperson

Send til en kollega

0.125