23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Aarhusiansk virksomhed fejrer international succes med paraplyudlejning

Vejen til succes for Aarhusvirksomheden Dripdrop ApS har været snørklet med op- og nedture, indtil virksomheden slog igennem med et paraplykoncept med fokus på bæredygtighed og i dag har verdens førende hotelkæder som kunder. Erhvervshus Midtjylland har løbende bidraget med sparring på rejsen, hvis næste fase bl.a. går ud på at øge bæredygtigheden i Dripdrops værdikæder

Dripdrops forretningsmodel er lige så enkel, som den er effektiv: De hjælper hoteller med at tilbyde deres gæster en service i form af paraplyer til udlejning til en billig pris – typisk 20 kr. for to døgn. Vælger gæsten at beholde den, er der tale om et køb, som løber op i ca. 200 kr. Samtidig med at personalet bliver aflastet, og hotellet får bygget et ekstra bæredygtighedsaspekt ind i gæsteoplevelsen.

”Vi mennesker er generelt optimistiske, når det kommer til vejret, og regnvejr kommer ofte som en overraskelse. Derfor oplever alverdens hoteller året rundt et stort behov for at udlåne paraplyer. Når det regner, opstår der et arbejdspeak for personalet, som skal finde paraplyer frem og måske opdager, at der ikke er flere på lager. Det er både besværligt og dyrt for dem,” siger Mattias Edström, medstifter af Dripdrop.

Han forklarer, at Dripdrop tjener deres penge via gæsternes betaling for at leje eller købe paraplyer. Derudover betaler hotellet et abonnement for at være tilsluttet, som bl.a. inkluderer paraplystander og paraplyer, service og support samt softwareopdateringer. Hotellet modtager samtidig en del af omsætningen på standerne og har derved også mulighed for at tjene penge på udlejningen, der foregår ved, at gæsten fører sit kreditkort eller sin betalingsapp hen til betalingsenheden på standeren, hvorefter der frigives en paraply. Betalingen gennemføres, når paraplyen returneres eller udebliver.

En god iværksætterhistorie
Dripdrop ligger i en hyggelig bygning i centrum af Aarhus, hvor de 7 fuldtidsansatte med Mattias Edström, der er født i Sverige og har boet i Aarhus de seneste 15 år, og hans medstifter i spidsen driver en vækstforretning. Der er tale om en vaskeægte iværksætterhistorie, som lagde fra land i 2014 med paraplyer med reklametryk til butikker og cafeer, hvilket gik godt. Efter et par år havde virksomheden indtaget 14 storbyer i 5 lande, men det meste af arbejdstiden gik med at sælge reklamer, og det var ikke lige dét, stifterne drømte om at bruge deres liv på.

Næste skridt var at udvikle en app til paraplyudlejning, som man kender det fra udlejning af bl.a. el-løbehjul. Det var dog ikke ubetinget nemt at få brugerne til at downloade en app til formålet, men aktiviteten blev afgørende for, hvor Dripdrop er i dag, fortæller Mattias Edström.

”Vi havde designet en stander til paraplyerne og fik mulighed for at sætte den op på et hotel her i Aarhus, hvor gæsterne kunne låne paraplyer ved brug af deres nøglekort. Ideen blev så godt modtaget, at vi besluttede, at det var dét, vi skulle satse på. Vi lagde ud med at kontakte en række hoteller for at forstå deres behov og vores egne begrænsninger, og efter en udviklings- og designproces, som strakte sig over et par år, nåede vi frem til det koncept, vi har succes med i dag og som giver så meget mening for os – også i det store perspektiv.”

Bæredygtighed i værdikæden
Erhvervshus Midtjylland været backup for Dripdrop siden starten i 2014 og hjulpet med sparring og i forbindelse med puljeansøgninger til kompetenceudvikling inden for bl.a. bæredygtighedsstrategi og -kommunikation, cirkularitet og CO2-rapportering. Næste skridt på bæredygtighedsrejsen handler bl.a. om at zoome ind på virksomhedens værdikæder via erhvervshusenes landsdækkende sparringstilbud Bæredygtige Værdikæder.

Ifølge Susanne Krogh Petersen, senior forretningsudvikler i Erhvervshus Hovedstaden og projektleder for Bæredygtige Værdikæder, giver sparringsforløbet dels de deltagende SMVer overblik over risici og dermed et stærkt grundlag for at sætte ind der, hvor det er nødvendigt. Samtidig bliver de klædt på til at kunne dokumentere over for omverdenen – både kunder, medier og samfundet som helhed – hvordan de arbejder målrettet med at sikre mere bæredygtige værdikæder.  

”Vi ruster også deltagerne til at kunne fortsætte med at anvende risikobaseret due diligence, efter sparringsforløbet er afsluttet. På den måde får de en solid platform til at udvikle deres produkter og produktionsflow i en stadig mere bæredygtig retning, men også for at sikre et vedholdende stærkt samarbejde medleverandører og andre interessenter. Det er samtidig et vigtig mål for os, at vi via sparringsindsatsen bidrager til at skabe et fælles sprog for, hvordan man arbejder med risikoafdækning og konkrete forbedringsindsatser i værdikæderne,” siger Susanne Krogh Petersen.

Mattias Edström understreger, at samarbejdet med Erhvervshus Midtjylland har været særdeles værdifuldt hele vejen – og han ser frem til at fortsætte det. Dripdrop er nemlig kun nået et stykke oppe af bæredygtighedsbjerget og har fortsat brug for erhvervshusets kompetente sparring.

”Der sidder nogle virkeligt dygtige folk inden for bæredygtighed i erhvervshusene. De både skaber og deler viden, som er guld værd for os som virksomhed,” siger han og tilføjer, at Dripdrop, sideløbende med en-til-en-sparringen med Erhvervshus Midtjylland, aktivt følger de danske erhvervshuse via deres hjemmesider og nyhedsbreve og også her henter værdifuld viden.  

Coronachok og kraftig vækst
Ifølge Mattias Edström var det i udviklingen af det koncept, virksomheden har stor succes med i dag, vigtigt for Dripdrop at sikre sig, at paraplystanderen var æstetisk veludført og optog så lidt plads som muligt, så den kunne passe ind i de fleste hotellobbyer. For ikke at pålægge personalet en unødig stor informationsopgave, skulle løsningen desuden være nem og intuitiv at betjene. Resultatet blev en stander med plads til 30 paraplyer, som brandes til det pågældende hotel. Alt var klar til udrulning internationalt, da pandemien gjorde sit indtog.

”Covid-19 var et hårdt slag, da vi var gået all in på hoteller, som mere eller mindre var sat ud af spillet. Vi holdt os heldigvis oven vande, og siden normaliseringen er det kun gået én vej. Vi er tæt ved at runde 500 hoteller på kundelisten, som bl.a. omfatter kæder som Hilton, Marriott, Radisson, Scandic, IHG og Accor. Det er vel at mærke individuelle aftaler med enkelthoteller, da kædehotellerne typisk styres lokalt,” siger Mattias Edström og tilføjer, at den opadgående vækstkurve ser ud til at fortsætte. Der indløber 50-100 nye henvendelser fra interesserede hoteller hver måned, og Dripdrop har i dag (august 2023, red.) mere end 50.000 paraplyer i drift i 15 lande.
 
Holdbarhed og cirkularitet
Dripdrop har udviklet selve paraplyen i tæt samarbejde med den fabrik i Kina, som står for produktionen. Paraplyens ramme, skaft og håndtag består af de absolut bedste enkeltdele på markedet. Derudover er bl.a. syningerne og den anordning, der holder paraplyen sammen i lukket tilstand, blevet forstærket i forhold til en standardløsning. Og det er der en god forklaring på, siger Mattias Edström.

”Det er et vigtigt bæredygtighedsaspekt for os at sikre, at vores paraply er så holdbar, som det overhovedet er muligt. Samtidig står genanvendelse og cirkularitet højt på vores dagsorden. Selve det tekstil, som beskytter mod regn, er fremstillet af 100% genbrugsplast. Målet er, at også håndtaget og skaftet skal fremstilles af genbrugsplast, men der er vi ikke helt endnu. Vi arbejder konstant på at forbedre produktets bæredygtighedsperformance,” siger han og tilføjer, at Dripdrop opfordrer sine kunder til at opbevare de paraplyer, der bliver slidt op eller i sjældne tilfælde går i stykker, indtil Dripdrop inden længe er klar med et skudsikkert takeback-system.

Mattias Edström fortæller videre, at paraplystanderne er fremstillet i høj kvalitet og forberedt til de løbende opgraderinger, som uvilkårligt kommer med tiden. Al teknologi er fx placeret på en låge og kan nemt skiftes ud, og standeren vil kunne leve langt ud i fremtiden. Skulle en stander endelig gå i stykker, kan den adskilles og delene genanvendes.  

Graver dybere i værdikæderne
Dripdrop har endnu ikke haft ressourcer til at selv at gå i dybden med forholdene hos deres kinesiske producents underleverandører. Indtil videre støtter de sig til de tredjepart audits, som er tilgængelige, fordi fabrikken også arbejder med tunge spillere som Nestlé og Coca-Cola. 

Ifølge Mattias Edström besøger Dripdrop jævnligt fabrikken og en række af underleverandørerne. Han erkender, at sociale og miljømæssige forhold ude i marken ikke hører til Dripdrops spidskompetencer, men understreger, at virksomheden har et klart mål om at grave dybere.

”Vi stiler efter selv at kunne iværksætte uvildige audits, som dækker den specifikke værdikæde, som knytter sig til vores paraply. Hvordan vi præcist skal gribe det an, glæder vi os til at sparre med Erhvervshus Midtjylland om hen over efteråret,” siger han og fortæller videre, at paraplystanderen bliver samlet på en socialøkonomisk virksomhed i Nordjylland, som hjælper mennesker, der har været udfordret på forskellig vis, tilbage på arbejdsmarkedet. De står for desuden for at pakke de ca. 40 færdige standere med tilhørende paraplyer, som hver måned sendes ud til nye hotelkunder. 
 
Hoteller vil være mere bæredygtige
Mattias Edström pointerer, at Dripdrops succes i høj grad også er et resultat af enkelthotellers og hotelkæders hastigt voksende fokus på bæredygtighed. Dels fordi de bevidst vælger den vej, eller fordi deres gæster forventer det, men også, fordi nye EU-krav om bæredygtighedsrapportering venter rundt om hjørnet. Med en paraplyaftale med Dripdrop kan hotellerne tilbyde deres gæster en løsning, hvor både de selv og gæsterne understøtter en bæredygtig udvikling.

”I stedet for at sætte Dripdrop i fokus, er det vores vigtigste storytellingopgave at inspirere hvert enkelt hotel til, hvordan dé bedst muligt kan kommunikere til deres gæster om det, hotellet, via aftalen med os, gør for at sikre større bæredygtighed. Den tilgang vinder både vores kunder og Dripdrop på,” siger han og nævner som et eksempel, hvordan The Strand, som er et af Londons største hoteller, har opsat et skilt ved deres to paraplystandere, som fortæller, hvor mange træer, der er blevet plantet den seneste måned som følge af paraplyudlejning på hotellet.   

Dripdrop har nemlig også lavet en aftale med Eden Reforestation Project, som betyder, at der bliver plantet et nyt træ, hver gang en paraply bliver udlejet fra en af Dripdrops standere. Aftalen startede i august 2020 og har i skrivende stund (august 2023, red.) resulteret i 130.000 nyplantede træer. 

Erhvervshus Midtjylland
Åbogade 15
8200 Aarhus N
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK30089456
P nummer: 1012868401

Send til en kollega

0.047