23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Satser på innovation: Teknologisk Institut forøger HiPIMS-kapaciteten

Særligt inden for det seneste år er efterspørgslen på overfladebelægning af høj kvalitet steget markant – ikke mindst inden for værktøj til sprøjtestøbning. Derfor har Teknologisk Institut anskaffet sig endnu en HiPIMS PVD-maskine, så kapaciteten i dag er øget til 3 HiPIMS PVD-maskiner + 3 mere traditionelle MS PVD-maskiner. Det betyder, at Teknologisk Institut fremadrettet kan tilbyde flere belægningstyper, kortere leveringstid og større designfrihed.

HiPIMS (High Power Impulse Magnetron Sputtering) er en PVD-teknologi, som er kendt for meget høj kvalitet og giver mange nye muligheder - og den er at finde hos Teknologisk Institut - Materialer.

- Det er den teknologi, som kan opfylde industriens efterspørgsel og kvalitetskrav,  siger Mette Schmøkel, centerleder for Tribologi ved Teknologisk Institut, og tilføjer:

- Med vores nye kapacitet kan vi ikke alene imødekomme kundernes specifikke behov – vi kan også forske og udvikle mere, så vi fortsat holder os på forkant i feltet.

Forbedrer slipegenskaber

HiPIMS-belægninger er særligt velegnet til sprøjtestøbeværktøjer til plastproduktion, da man med HiPIMS-teknologien kan opnå en hårdere og endnu mere glat overflade på belægningerne, end man kan med mere traditionel PVD-teknologi. Den glatte ”slip-let” overflade sikrer let afformning af det støbte plastmateriale, så det er lettere at udstøde det støbte produkt fra formen uden at beskadige nogen af delene.

Desuden bidrager disse belægninger til at forlænge formens levetid ved at beskytte den mod slid og korrosion.

Hvorfor HiPIMS?

- Når efterspørgslen er steget så meget, er det simpelthen, fordi, at man i industrien har set, at HiPIMS PVD-belægninger giver bedre resultater. Det giver færre fejl og en mere præcis produktion af overfladebelægninger, hvilket i sidste ende fører til produkter af højere kvalitet og f.eks. formdele med længere levetid. Det er en teknologi, der har et enormt potentiale,  fortæller sektionsleder ved Tribologi på Teknologisk Institut, Bjarke Holl Christensen

En af de største fordele ved HiPIMS-teknologien er dens evne til at producere ekstremt tætte, glatte og rene belægninger. Dette er hovedsageligt på grund af en højenergi-ionbestråling under belægningsprocessen, som resulterer i en meget tæt og hård belægning. Det betyder, at belægninger produceret med HiPIMS-metoden ofte har forøget hårdhed, slidbestandighed og levetid sammenlignet med belægninger produceret med andre PVD-teknikker.

Desuden tillader HiPIMS-teknologien en høj grad af kontrol over belægningsprocessen. Det betyder, at det er muligt at finjustere belægningens egenskaber – som for eksempel dens tykkelse, struktur og kemiske sammensætning – for at nå helt specifikke krav. Denne præcision og kontrol gør HiPIMS-metoden ideel til anvendelse inden for bl.a. medico, pharma, fødevare og andre industrier, som kræver en høj grad af nøjagtighed og kvalitet. 

Forøget kapacitet, uendelige muligheder

Den forøgede HiPIMS-kapacitet hos Teknologisk Institut er en kæmpe gevinst for kunderne. Med endnu en HiPIMS-maskine kan instituttet nu imødekomme den voksende efterspørgsel efter deres belægninger og tilbyde endnu hurtigere og mere effektive løsninger. Dette betyder ikke kun kortere ventetider for kunderne, men også muligheden for at håndtere større og mere komplekse opgaver og projekter.

- Udvidelsen af vores HiPIMS-kapacitet er en sand milepæl for os og for vores kunder.  Vi kan nu levere de højtydende HiPIMS-belægninger hurtigere og mere effektivt end nogensinde før, hvilket giver vores kunder mulighed for at accelerere deres produktudviklings- og produktionsprocesser, siger Bjarke Holl Christensen.

Ud over at gavne kunderne, vil den øgede HiPIMS-kapacitet også have en dybtgående indvirkning på Teknologisk Instituts forskning og udvikling. Med adgang til en ekstra HiPIMS-maskine kan instituttets forskere blive endnu klogere på teknologiens muligheder og udforske nye og innovative anvendelser.

- Det er en utrolig spændende tid for os, siger Mette Schmøkel, og tilføjer afsluttende:

- Vi kan nu udvide vores udviklingsaktiviteter og dykke endnu dybere ned i HiPIMS-teknologien, uden at det bliver på bekostning af forpligtelserne overfor alle vores mange trofaste kunder. Det vil utvivlsomt føre til nye opdagelser og fremskridt, der vil holde os i front inden for vores felt, så vi fortsat kan levere banebrydende løsninger til dansk erhvervsliv.

Teknologisk Institut - Materialer
Kongsvang Allé 29
8000 Aarhus
Århus Kommune
Danmark
CVR nummer: DK56976116
P nummer: 1003119709

Kontaktperson

Henrik Horup Reitz
Seniorspecialist - Avancerede Overfladebelægninger
+45 72201548 hre@teknologisk.dk

Send til en kollega

0.042