23948sdkhjf

Gundels Klumme: Om rigtig og forkert brug af hårdhedsmåling

| Medlemsnyhed | Indrykket af Bodycote Varmebehandling A/S

...det vigtige er imidlertid ikke måleværdien, men om emnet har fået en optimal varmebehandling, som giver det netop de egenskaber, det skal have i brug.

En varmebehandling specificeres normalt ud fra en ståltype, en ønsket behandling og en hårdhed, der skal opnås. Ved hærdning er hårdheden den væsentligste, og ofte den eneste kontrolparameter.

Men hvad er egentlig hårdheden af et materiale, og hvordan hænger hårdheden sammen med materialets egenskaber i praktisk brug? Definitionen på hårdhed er materialets evne til at modstå indtrængningen af et andet og hårdere materiale.
Man måler hårdheden ved at påvirke materialet med en diamant (Rockwell, Vickers) eller en hårdmetal/stål- kugle (Brinell), og derefter måle størrelsen af indtrykket.

Med disse målemetoder er hårdheden imidlertid ikke en egenskab ved materialet, men en værdi, der både afhænger af materialets modstand mod indtrængning og af dets evne til at deformeres. Hvis man f.eks. målte hårdheden i gummi med Rockwell, ville værdien være ekstrem høj, idet der ikke ville være noget mærke efter påvirkningen.
Desuden er der usikkerhed ved en Rockwell-måling, som er en dybdemåling af indtrykket i enheder på 2 µm.

Som varmebehandler oplever man alligevel ofte, at måtte diskutere selv små afvigelser i den opnåede Rockwellhårdhed. Det vigtige er imidlertid ikke måleværdien, men om emnet har fået en optimal varmebehandling, som giver det netop de egenskaber, det skal have i brug.

Skrevet af Chefmetallurg Peter Gundel
Kontakt Peter på: Tlf.: 40119070 - peter.gundel@bodycote.com


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Bodycote Varmebehandling A/S

Industribuen 16-18
5592 Ejby
Danmark
Bodycote Varmebehandling A/S

Send til en kollega

0.14