23948sdkhjf

Måling af flowretning i trykluft netværk - bare en gimmick eller en brugbar feature?

| Medlemsnyhed | Indrykket af Løwener A/S

Løwener giver dig svaret.

Måling af flowretning i trykluft netværk – bare en gimmick eller en brugbar feature?
I industrier som anvender trykluft, er bevidstheden stigende om nødvendigheden af flowmåling for at reducere energi forbrug og omkostninger. Permanent overvågning af trykluftforbrug er nøglen til betydelig besparelser. I nogle tilfælde er målingen af luftbehovet dog ikke så ligetil som det synes til, for eksempel når der skal måles i trykluft netværk eller ved buffer beholdere.

Ring netværk
I nogle virksomheder er netværket af trykluftsystemet et lukket ring system. Et eksempel herpå vises i fig. 1 hvor man kan se et typisk ring netværk. Her er produktionshallerne A, B og C internt forbundet med hinanden. Som et resultat af dette vil flowretningen skifte alt efter forbruget i de forskellige haller. For eksempel, hvis produktionen i hal B stopper, så vil denne fungere som buffer eller tranport rør for hal A og C. Luftmængden som strømmer fra B til A eller C er vanskelig at forudsige.

Buffere – forbrugssiden
En buffer opfører sig som en kondensator. Luft er oplagret i bufferen så der kan leveres peak-flow. Buffere er også installeret nær slut brugere, for eksempel før en pakke maskine som anvender trykluft i korte burst. Uden en kontraventil, kan flowmåling af trykluft være vanskelig da bufferen også kan levere trykluft retur til netværket.

Flow retning – den klassiske metode
En paddelswitch (se fig. 2) kan bestemme flowretningen. Dette er et ligetil princip. Luft flowet skubber til padlen som aktiverer en kontakt. Kontakt signalet behandles af en PLC som kombinerer alarmen med udgangen fra en flow sensor. Dette er lidt kompliceret. PLCem skal programmeres og der påkræves to installationspunkter i systemet hvilket forøger installations omkostningerne.

Flow retning – Thermabridge™ teknologi
VPFlowscope fra VP instruments kan måle flowretningen uden brug af flow switche. Den unikke Thermabridge™ sensor er med integreret måling af flowretning.

Med Thermabridge™ teknologien, kan VPFlowScope måle masseflowet og flowretningen i samme sensor element. Flow sensoren er opvarmet, og varme udledningen over flowsensorerne er afhængig af flowretningen (se fig. 3). Hvis flowretningen er fra højre mod venstre, så køles den højre del lidt mere end den venstre del, og visa versa.

Måle signalet analyseres herefter af mikrokontrolleren i VPFlowScope og omformes til et plus eller minus signal (se fig. 4).

Ring netværks løsningen
Nu kan trykluft forbruget let måles i netværket. Ved at installere 4 stk. VPFlowScopes før og efter hver produktions hal ved lokation 1,2,3 og 4 kan det individuelle forbrug bestemmes (se fig. 5).

Forbruget i hal 1 beregnes som flow fra lokation 1 minus lokation 2. Og for alle haller:

Hal A: 1 – 2

Hal B: 2 + 3

Hal C: 4 – 3

Totalt forbrug: 4 + 1

Forbrugsmålingen er derfor blot et spørgsmål om addition og subtraktion. Totalisatoren i Flowscope tæller således op og ned alt efter flowretningen. Displayet kan vise flowrate i Nm3/h, totalisator, tryk eller temperatur da disse værdier også måles med integrerede sensorer.

VP FlowScope er indstiks flowmåler med datalogger for 500.000 værdier. Den har både 4/20 mA og RS485 signal udgang. Måleren konfigureres via software eller direkte fra displayet.

VP instruments leverer in-line trykluftmålere som ½”, 1” og 2” målere i serien FlowMate, alle med display og signal udgange.

Ydermere tilbydes forskellige software løsninger for visuel udlæsning m.m.

I mange tilfælde er der rigtigt mange penge at spare, da lækager kan detekteres og minimeres således at tilbagebetalingstiden for målerne kan være få måneder.

For mere information kontakt Danilo Chiappini hos Løwener på mobil nr. 40 643 029 eller dc@loewener.dk

Læs mere om flowmålere HER


Skriv kommentar

Medlemsnyhed

Indrykket af
Løwener A/S

Smedeland 2
2600 Glostrup
Danmark
Løwener A/S

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.134