23948sdkhjf

Minimer din forureningsrisiko

| Medlemsnyhed | Indrykket af AVS Danmark ApS

Martyn Cotterill, salgschef hos Eclipse Magnetics diskuterer stigningen i fysisk kontaminering i fødevarer og foreslår nogle praktiske måder at undgå disse hændelser.

Ifølge Food Standard Agency's årsrapport, er hyppigheden i tilfælde af fysisk kontaminering fra fremmedlegemer i fødevarer steget med 11,5% siden 2013, herunder forurening fra metal, plastik, glas og mere.

Mens risikoen for fremmedlegemer, der kommer ind i fødevareproduktions-processen, er en stor bekymring for fødevareproducenter, er forekomsten af fysisk kontaminering i fødevarer fortsat steget støt de seneste ni år. F.eks. undersøgte FSA 2.265 hændelser i 2016/17, hvilket er 698 mere end i 2013/14. 

Et robust system for risikovurdering og kritisk kontrolpunktsanalyse (HACCP) og grundig identifikation af kritiske kontrolpunkter (CCP'er) på hvert trin i produktionsprocessen vil medføre, at risikoen for, at fysisk kontaminering minimeres på mange forskellige måder. For eksempel er indførelsen af magnetiske separatorer og overvågningssystemer næsten 100% effektive, når de anvendes korrekt.

Med fysisk kontaminering i fødevareindustrien menes tilsætningen af materiale, der ikke er direkte af biologisk oprindelse, såsom metal, plast og glas. En sådan forurening kan komme ind i produktionsprocessen på en række måder - via indgående råmaterialer, dårligt vedligeholdte maskiner, dårligt vedligeholdt belysning, opbevaringsbeholdere, menneskelig fejl, sabotage og skadedyr som insekter eller gnavere.

Med hensyn til metalforurening, kan et robust HACCP-system fjerne risikoen ved at man inkorporere nogle af følgende foranstaltninger:

Magnetiske separatorer:
Magnetiske separatorer bruges til at fjerne jern og paramagnetisk kontaminering. Almindeligvis placeret på startpunktet - både før og efter maskinerne eller ved afslutningen af proceslinjen for at tiltrække og fjerne jernholdig forurening. De er velegnede til anvendelse, hvor der er en stor gennemstrømning af ingredienser og hvor kontinuerlig produktion er kritisk.

Magnetiske separatorer kan bruges i de fleste fremstillingsprocesser, der involverer pulver, granulater, væsker, sirupper eller pulp. De er normalt monteret indløbet for de rå ingredienser eller på udvalgte rengøringspunkter på transportbånd, på vibrerende fødere eller i in-line-rørsektioner.

Denne metode til at fjerne fremmedlegemer er effektiv, fordi hver magnet kun skal fjerne forureninger mellem den og den forrige magnet. Dette giver mulighed for præcis identifikation og undersøgelse af årsagen til forureningen og også af slid og forringelse af kritiske maskiner. Magnetiske separationssystemer reducerer også produktspild, da magneterne kun fjerner forurening og ikke frastøder et godt produkt.

Magnetisk design og ydeevne er forbedret markant i løbet af de sidste 20 år på grund af fremskridt i de magnetiske materialer. De bedste magnetiske separatorer har i dag magnetisk materiale af sjældne jordarter, også kendt som neodymium jernbor. Tynde jordmagneter er seks gange kraftigere end traditionelt brugte keramiske magneter og holder på ubestemt tid, hvis de plejes korrekt.

Magnetiske separatorer kan fjernepartikler på submikron størrelse. Udover jernholdig forurening fjerner de også fragmenter i rustfrit stål. De fleste proceslinjer er konstrueret af 316 rustfrit stål, som i sin naturlige tilstand er ikke-magnetisk. Når rustfrit stål bliver hærdet - dvs. savet, filet eller boret - bliver de fragmenterede stykker magnetiske og fjernes fra processen ved separatoren.

Selvom magnetiske separatorer er forholdsvis nemme at komme til og rengøre, er der mulighed for automatiske rengøringsenheder, som enten styres af PLC, hovedkontrolrum eller maskininterface. Dette sikrer regelmæssig rengøring og at forureningsniveauerne bliver logget.

Metaldetektorer:
Metaldetektorer er integreret i de fleste HACCP planer. Typisk er de tilgængelige i tre konfigurationer - transportbåndsystemer til inspektion af pakkede eller faste produkter, systemer fodret af tyngdekraft til inspektion af materialer såsom pulver og korn og rørsystemer til flydende bearbejdningslinjer.

De er placeret på kritiske kontrolpunkter enten for at inspicere indgående råmaterialer eller for at udføre den sidste kontrol på det færdige produkt. De består af et søgehoved, kontrolpanel, foder- eller transportsystem og afvisningsmekanisme. Ved brug eller valg af metaldetektor er det vigtigt at vurdere brug og driftsmiljø.

Metaldetekteringssystemer er begrænsede, idet de kun kan opdage partikler fra 0,5 mm. Det er derfor vigtigt, at de anvendes sammen med en magnetisk separator.

Røntgenapparater:
Røntgensystemer anvendes i vid udstrækning til at identificere både jernholdige og ikke-jernholdige forurenende stoffer, såsom knogle, glas og gummi. De er normalt placeret i slutningen af linjen som en sidste tjek.

Generelt påvirkes deres præstation ikke af de samme miljømæssige faktorer, der påvirker en metaldetektor. Imidlertid kan ydeevnen begrænses afhængigt af densiteten af det produkt, der inspiceres og man risikerer at genstande som hår, tyndt glas, submikron metalpartikler og papir ikke opdages. Forskellige systemer er tilgængelige for emballerede produkter, væsker eller granulater.

Vibrerende si og net:
Vibrerende sier og net anvendes i starten af produktionsprocessen for at verificere ingrediensernes ægthed samt at screene for forureninger og overdimensionerede produkter. De anvendes sædvanligvis til pulvere eller granulater og indbefatter en eller flere trådnet. Ingredienserne kan være fodret pneumatisk eller via tyngdekraft gennem nettet.

Typisk vil trådnettet fjerne eventuelle forurenende stoffer, der måler 20 mikron eller mere. For at forbedre screeningsprocessen kan sierne fastgøres med et magnetisk gitter for at fjerne jernholdige forureninger på submikronstørrelse. Selvom det er meget effektivt til primært at fjerne forurenende stoffer, er det vigtigt også at anvende andre metoder til at eliminere mindre partikler, såvel som restmaterialer skabt i processen.

Konklusion
På trods af stigningen i hændelser i forbindelse med fysisk kontaminering fra fremmedlegemer i fødevarer er det klart, at problemet med de korrekte forebyggende foranstaltninger kan undgås. Fødevareforarbejdningsvirksomheder står over for en omfattende undersøgelse af deres fødevaresikkerhedsstandarder, procedurer og dokumentation - og derfor er det absolut nødvendigt, at hvert produktionsstadium skal vurderes nøje og at der gennemføres robuste forebyggende foranstaltninger.

Fremskridt i separations- og overvågningsteknologierne sikrer, at de nødvendige produkter og ekspertise nu er tilgængelige for at opfylde HACCP og lovkrav. Med engagement og investering i forebyggende løsninger er det muligt for fødevareindustrien at reducere antallet af hændelser, der indberettes til FSA og sikre at fødevareindustrien er i stand til at leve op til sit ansvar overfor forbrugerne.

Ønsker du mere information?
Vi deltager på FoodTech med Eclipse Magnetics, så kig forbi, hvis du gerne vil have en dybere snak om metoder til at fjerne fremmedlegemer i fødevare. Du kan også ringe til os, vi sidder klar til at hjælpe på 4656 4343. Vil du gerne se nærmere på Eclipse Magnetics og deres systemer til at fjerne fremmedlegemer, så benyt nedenstående link.

Se produkter og cases til at fjerne fremmedlegemer

Medlemsnyhed

Indrykket af
AVS Danmark ApS

Skelvej 18
2640 Hedehusene
Danmark
AVS Danmark ApS

Billeder & videoer

Send til en kollega

0.116