23948sdkhjf

Organisationer undrer sig over finanslov: Hvor er pengene til flere faglærte?

Torsdag præsenterede regeringen forslag til finansloven for 2023. Det bliver en stram en af slagsen, kunne finansminister Nicolai Wammen berette.

Der er blandt andet sat penge af til støtte til Ukraine, et løft af skattevæsenet og domstolene og til en ny arbejdsmiljøaftale. Derudover er der 200 mio. kr. til rådighed i den såkaldte forhandlingsreserve, som regeringen kan bruge i den kommende tids forhandlinger med Folketingets øvrige partier.

Et politisk svigt

I sit regeringsgrundlag har Regeringen lagt op til et løft af erhvervsskolerne, men den del er fraværende i finansloven. Og det har flere organisationer bidt mærke i.

- I skåltalerne er der nærmest ingen grænser for, hvor meget politikerne vil den grønne omstilling i Danmark. Men i virkelighedens verden kan det ikke lade sig gøre, hvis vi ikke får mange flere faglærte, som jo er dem, der skal producere og opsætte det, vi skal bruge – som for eksempel vindmøller og varmepumper. Nu præsenterer regeringen så endnu en finanslov uden investeringer i erhvervsuddannelserne. Det skriger til himlen, og det er et politisk svigt af den grønne omstilling, som man ellers taler så pænt om, siger forbundssekretær Kasper Palm, som er ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal, i en pressemeddelelse.

Hos SMVDanmark istemmer administrerende direktør Jakob Brandt den kritik:

- Vi har i den grad brug for et løft af erhvervsskolerne, men når regeringens finanslovsforslag kun har en forhandlingsreserve på 200 mio. kr., frygter jeg, at der ikke kommer en krone ekstra. Vi opfordrer kraftigt til, at erhvervsuddannelserne bliver tilgodeset af partierne, og der bliver givet håndslag på et markant løft i næste finanslov for 2024. Vi skal i gang nu, ellers er det for sent. Man uddanner jo ikke over natten, siger han.

Efterlyser fradrag for forskning og udvikling

Hos Dansk Industri roser man regeringen for en stram finanslov, og her er det ikke de manglende penge til erhvervsskolerne, direktør Lars Sandahl Sørensen har bidt mærke i.

I stedet hæfter han sig ved, at et fradrag for forskning og udvikling (FoU) i virksomhederne ikke er kommet på finansloven. I perioden fra 2020 til 2022 lå FoU-fradraget på 130 procent, og den tidligere regering lovede, at det skulle gøres permanent, men med valget forsvandt flertallet bag finansieringen, og det samme gjorde fradraget 1. januar.

- Danske virksomheder forsker og udvikler nye produkter indenfor sundhed, grøn omstilling, teknologi, digitalisering og meget andet til gavn for danskerne og for dansk eksport, jobskabelse og samfundsøkonomi. Derfor er det enormt ærgerligt, at regeringen ikke får skabt sikkerhed om FoU-fradraget for 2023 i finansloven, siger Lars Sandahl Sørensen.

Forsinket finanslov er uden store armbevægelser

SVM-regeringen har torsdag præsenteret sit finanslovsforslag, der med egne ord har fokus på "videreførelse af eksisterende indsatser".

Forslaget bærer også præg af, at mange af de økonomiske prioriteringer er præsenteret i forvejen.

Få her et overblik over regeringens finanslovsforslag:

  • Flerårsaftale for skattevæsenet: Der er afsat omkring 1,9 mia. kr. fra 2023 til 2026 til en ny flerårsaftale for skattevæsenet.
  • Domstolene: I 2023 får domstolene tilført omkring 185 mio. kr. til at videreføre eksisterende indsatser. En del af pengene øremærkes til at nedbringe ventetider.
  • Ny arbejdsmiljøaftale: 1,3 mia. kr. går til en ny arbejdsmiljøaftale i perioden 2023-2026. Den nuværende udløber i 2022.
  • Bredbånd- og landsbypulje: I 2023 afsættes 100 mio. kr. til Bredbåndspuljen, der skal sikre hurtigt bredbånd i områder med dårlig dækning.100 mio. kr. går også til Landsbypuljen, hvor udkantskommuner kan afholde udgifter til nedrivning og istandsættelse af dårligt vedligeholdte boliger.
  • National energikrisestab: Den varslede nationale energikrisestab (NEKST) fra regeringsgrundlaget får tilført omkring 20 mio. kr. i 2023 og 2024. Den skal blandt andet sikre hurtig udrulning af fjernvarme.
  • Ukrainefond: Den nylige annoncerede politiske aftale om en såkaldt Ukrainefond har fået en ramme på 7 mia. kr. i finanslovsforslaget for 2023.
  • Inflationshjælp: Den aftalte inflationshjælp for 2023 er på 2,4 mia. kr., hvor en stor del går til modtagere af ældrechecken. De får et ekstra skattefrit beløb på 5.000 kr.
  • Akutplan for sundhedsvæsenet: Regeringen og Danske Regioner blev i februar enige om at afsætte 2 mia. kr. i 2023 og 2024 til at nedbringe ventetider i sundhedsvæsenet.
  • Karen Blixen Museum: I Rungstedlund har Karen Blixen Museum fået en ny bevilling på 3,1 mio. kr. årligt de næste fire år. Ifølge museet var det lukningstruet, hvis der ikke kom en ny bevilling.
  • Team Danmark: Frem mod 2026 får Team Danmark, der støtter danske atleter, en ekstrabevilling på 4,3 mio. kr. om året. Det var ikke en del af den socialdemokratiske regerings forslag til en finanslov før folketingsvalget.

Finansministeriet

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156