23948sdkhjf

Nye tal: Færre unge vil have en erhvervsuddannelse – organisationer kræver handling

Børne- og undervisningsministeriet har netop offentliggjort tal for, hvor de cirka 64.000 elever, der bliver færdig med 9. og 10. klasse til sommer, har søgt hen.

Ser man på tallene med faglærte briller, er det nedslående læsning. 19,4 procent af eleverne har søgt ind på en erhvervsuddannelse, og dermed er der tale om en tilbagegang fra 20 procent sidste år. Til gengæld har hele 72,6 procent søgt ind på en gymnasial uddannelse.

De tal får alarmklokkerne til at ringe hos Dansk Metal.

- Nu bliver regeringen nødt til at komme i gang og investere massivt i erhvervsuddannelserne – vi kan ikke vente længere. Manglen på faglært arbejdskraft er den største udfordring, vi har i Danmark lige nu. Produktionsvirksomhederne råber på flere faglærte, og vi kan ikke lave den grønne omstilling uden flere faglærte til for eksempel at producere og opsætte vindmøller og varmepumper, siger Kasper Palm, som er forbundssekretær og ansvarlig for uddannelse i Dansk Metal.

Hos Dansk Industri er man også bekymret for udviklingen, og man efterlyser langt flere investeringer i erhvervsuddannelserne.

- Når vi opfordrer de unge til at vælge en erhvervsuddannelse, så skal kvaliteten også være i orden. Det kræver, at der investeres markant i uddannelserne, så vores faglærte kan følge med den grønne og digitale udvikling, som konstant er i bevægelse. Det skylder vi både virksomhederne, de unge og samfundet, siger Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i DI.

Udover de ekstra investeringer vil DI have erhvervsuddannelserne bredere ud i samfundet, så de automatisk bliver introduceret til en større målgruppe. En analyse viser, at der i Danmark frem mod 2030 vil blive brug for i alt 116.000 flere årsværk i industrien, hvis vi skal reducere CO2-udslippet med 70 procent i samme periode. Halvdelen af dem forventes at være faglærte.

- Vi har brug for et opgør med automatreaktionen i vores samfund, som drejer de unge væk fra vores erhvervsfaglige uddannelser. Derfor er vi nødt til at gentænke, hvordan vi introducerer til fag og brancher - ikke bare i folkeskolen, men også i gymnasierne. Derfor har DI foreslået forsøg med nye studieretninger på gymnasierne, hvor undervisning i klasselokalet går hånd i hånd med praktiske forløb på erhvervsskolerne. For vi kommer ikke i mål med den grønne omstilling, hvis vi mangler tusindvis af faglærte til at bygge fremtidens vindmøller og alt det andet, som den grønne omstilling kræver, siger Lars Sandahl Sørensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094