23948sdkhjf

200.000 på kanten af arbejdsmarkedet skal i arbejde: Fjern papirarbejdet - så kommer udsatte i job

Job skal være både mål og middel for udsatte unge og voksne, også selvom det for nogle kun er få timer om ugen, mener Dansk Industri

Tirsdag har Reformkommissionen givet sine bud på, hvordan flere udsatte unge og voksne kommer i job og uddannelse, og DI er langt hen af vejen enig i anbefalingerne. 

Det er for eksempel meget positivt, at kommissionen foreslår, at afskaffe både uddannelsespålægget og aktivitetstillægget for de ufaglærte unge i kontanthjælpssystemet, lyder det.

- Samfundet taber, når så mange unge hverken er i job eller uddannelse. Derfor er det også helt rigtigt, at vi ikke udelukkende skal have fokus på uddannelse, når de unge er i kontanthjælpssystemet. Mange af de unge har forsøgt sig med uddannelse, og de skal have mulighed for i stedet at komme ud på en arbejdsplads, hvor de kan få nogle erfaringer, som giver selvtillid og motivation til at tage en uddannelse, siger viceadm. direktør i DI Kim Graugaard i en pressemeddelelse.

Reformkommissionens udsendte tirsdag deres sidste rapport "Nye Reformveje 3", der giver mange bud på, hvordan vi skaffer job til de knap 200.000 personer, der i dag befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet.

Rapporten får også roser i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

- Rapporten er et flot stykke arbejde, og jeg er sikker på, politikerne vil lade sig inspirere i tiden, der kommer. Den rummer en mængde mindre, men meget fornuftige forslag, der tilsammen kan gøre en markant forskel," siger Jesper Beinov, direktør i SMVdanmark i en pressemeddelelse.

Han fremhæver blandt andet forslaget om, at kommunens indsats ikke stopper, når den ledige fylder 25 år, og forslaget om at kommunen får en præmie, hvis dens indsats lykkes.

- Kommunernes håndholdte indsats har stor betydning, og jo mere de kommer på banen, jo bedre, siger han.

Papirarbejdet er en showstopper

Han kvitterer også for de forslag, der peger i retning af mindre bureaukrati og smidiggørelse af regler. Men han mener, det langt fra er nok.

- Rapporten mangler den helt store murbrækker, nemlig kampen mod bureaukrati. For hvis de små og mellemstore virksomheder i endnu større grad skal indlemme flere udsatte mennesker i arbejdsfællesskabet, må der stort set intet papirarbejde være forbundet med det, siger han.

Han mener, at virksomheden selvfølgelig skal tage sig af det samme bureaukrati, der er, når en almindelig medarbejder bliver ansat. Men ikke mere end det.

- Når vi taler med de selvstændige, er budskabet klart: Jo mere bureaukrati du hælder i ansættelsen af en udsat, jo flere selvstændige siger nej. Det bliver simpelthen alt for besværligt, og de har travlt i forvejen. Så hvis man vil have flere udsatte i job, skal virksomhederne ikke blandes ind i f.eks. godkendelsesprocedurer, uddannelsesplaner eller høring af tillidsrepræsentanter. Det skal kommunen klare. 

- Virksomheden skal bare sige ja eller nej til tilbuddet om at ansætte en udsat i et vist antal timer om ugen til en vis løn. Så må kommunen supplere med tilskud direkte til den pågældende og tage sig af alt det administrative. Hvis det sker, er mange flere virksomheder klar, er jeg sikker på, siger han.

Rapporten afslutter kommissionens arbejde. I SMVdanmark håber man, at regeringen vil forholde sig samlet til alle anbefalinger fra kommissionen. Også de anbefalinger, som regeringen endnu ikke har kommenteret på.

- Kommissionen er i deres første rapport kommet med nogle rigtig gode forslag til, hvordan det skal blive lettere at drive virksomhed. Det gælder eksempelvis lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft, samt at vi i Danmark bliver bedre til at belyse de byrder, som ny lovgivning lægger på særligt iværksættere og mindre erhvervsdrivende. Det håber jeg, at regeringen husker at følge op på, siger Jesper Beinov.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11