23948sdkhjf

Flyindustrien lander hos Fladder

En af de forholdsvis få danske udstillere på EMO-messen i Hannover er Fladder, der fremstiller afgratningsmaskiner. Den vestjyske virksomhed har haft en god start på messeugen.

- Der er kommet flere gode kundeemner. Allerede første dag var der vigtige kunder fra flyindustrien, fortæller Jens Nielsen, salgs- og marketingchef.

Flyindustrien er i forvejen en stor kunde hos Fladder. Der er mange emner, som skal afgrates, og det tager mange timer, hvis det skal gøres manuelt.

- Ingen af delene i et fly må have skarpe kanter. Det kan give træthed og brud, siger Jens Nielsen.

- Vi ser i det hele taget mange virksomheder, som søger at automatisere arbejdet med afgratning, siger salgschef Frank Sørensen.

Fladder har hjemme i Ansager i Vestjylland. Virksomheden med godt 20 medarbejdere har specialiseret sig i maskiner, der afgrater kanter, eller giver overflader den sidste finish.

Det er store cirkulerende "børster" lavet af specialbehandlet sandpapir, som afgrater emnerne. Hver maskine fremstilles til netop de opgaver, den skal løse. Fladder kan blandt andet regulere på, hvor tæt de enkelte sandpapirsstrimler sidder på hinanden, og hvor lange de er. Fladder indkøber sandpapir i store ruller, skærer det op, og behandler det.

Energibesparelse

Klimabelastning og energiforbrug er i fokus hos mange af udstillerne på EMO-messen. Det gælder også hos Fladder. 

- Vi har lavet en simpel løsning. Vi har noget laserlys, som registrerer, om der er indløb af emner. Hvis der ikke har været nogle emner i et stykke tid, så stopper maskinen automatisk slibehovedet i at køre rundt og båndet, som fører emnerne frem. Næste trin er, at det slår vakuum fra. På den måde står maskinen ikke og køre til ingen verdens nytte, siger Jens Nielsen. Fladders egne undersøgelser viser, at systemet kan spare op til 30 procent energi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094