23948sdkhjf

Vestas vil tage en pause i megawatt-ræset

Omkring årtusindeskiftet kunne vindmøllebranchen lancere de første kommercielle vindmøller med en effekt på 2 MW. Og da verdens første storskala havmøllepark, Horns Rev 1, blev indviet i 2002, var det med Vestas’ V80 2.0 MW-vindmøller.

Siden er udviklingen gået rasende stærkt, og vindmølleproducenterne har i den grad lagt sig i selen for at lancere stadig større vindmøller.

Vestas producerer i dag vindmøller med en effekt på 15 MW, mens konkurrenten GE har lagt sig lige i hælende med møller på 14,7 MW og Siemens Gamesa med 14 MW. Flere kinesiske producenter har ligeledes proklameret, at de har vindmøller med en ydelse på 16-18 MW.

Ifølge Vestas’ teknologidirektør Anders Nielsen bør den udvikling dog stoppe – eller i det mindste tage en pause. Han forklarer til Energiwatch, at sammenhængen mellem hvor hurtigt vindmølleproducenterne kan få omkostningerne ned, sammenholdt med den værdi kunder får, er ved at flade ud.

Samtidig understreger han, at vindmølleindustrien i de kommende år står over for en massiv opgave med at levere ind til den grønne omstilling.

- Vi er nået et punkt, hvor der skal udbygges vedvarende energikilder ekstremt hurtigt. Hvis man vil skalere en industri i det tempo, kan man ikke ændre teknologien hvert andet år. Vi er nødt til at konsolidere os som branche i et stykke tid for at sikre, at vi rent faktisk får tingene industrialiseret, siger Anders Nielsen til Energiwatch.

Han mener dog ikke, at de nuværende møller udgør et loft, hvad størrelse angår, men at det er et meget godt sted at ”tage en pause”. Derudover understreger han, at der ikke vil blive investeret mindre i udvikling i de kommende år, men det kommer mere til at være investeringer i kvalitet og i standardisering af produktionen.

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156