23948sdkhjf

Svag industriproduktion kan betyde negativ dansk vækst

Medicinalindustrien kunne ikke længere holde den danske industriproduktion oppe i tredje kvartal

Medicinalindustrien har længe holdt hånden under den danske industriproduktion og økonomiske vækst, men nu går den formentlig ikke længere.

Det vurderer Kristian Skriver, der er seniorøkonom i Dansk Erhverv, oven på tirsdagens tal for den danske industriproduktion i september.

Danmarks Statistik har godt nok opgjort septemberproduktionen til at være 0,2 procent højere end august, når der korrigeres for sæson og inflation, men ser man på hele tredje kvartal, er der tale om en tilbagegang på 5,9 procent.

- Tilbagegangen er så stor, at det formentlig vil sende Danmarks bnp i bakgear, lyder det fra Kristian Skriver.

Selv om medicinalindustrien - anført af Novo Nordisk - har vist imponerende vækstrater hen over det seneste år, går produktionen her 10,6 procent tilbage i tredje kvartal.

Og når den øvrige industri skrumper samtidig med 2,1 procent, så kan selv diabetespræparater og slankemedicin ikke holde bnp-væksten fra at gå i rødt.

Forklaringen er først og fremmest, at nogle af vores nærmeste og største eksportmarkeder har det svært. Og der er ikke umiddelbart bedring i sigte.

- Den globale efterspørgsel efter varer er lav. Risikoen for recession på nærmarkederne i Sverige, Tyskland og Storbritannien er betydelig, og det vil ramme de danske industrivirksomheder de kommende måneder, vurderer Kristian Skriver.

Industrien beskæftiger omkring 300.000 personer herhjemme. Det svarer til omkring 10 procent af den samlede beskæftigelse.

/ritzau/

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172