23948sdkhjf

Stålkommentar: Fortsat uforudsigeligt

Damstahls Nordic CPO og supply chain director Henrik Ørskov giver et bud på udviklingen på stålmarkedet i den kommende tid

I øjeblikket er markedet for rustfri stål forholdsvis stille, især på grund af den vedvarende svage tyske markedssituation, som dominerer i hele Europa. Desuden nærmer vi os årets afslutning, hvilket betyder, at aktører er tilbageholdende med at lagre materiale, der ikke vil blive brugt inden årets udgang.

Derudover forventes december måned, der traditionelt set er stille i forhold til resten af året, at blive endnu mere stille sammenlignet med de seneste år. Den tyske forening VDMA rapporterer, at Tyskland har en indeksværdi på 80 sammenlignet med 2022. På den anden side viser PMI (Purchase Manager Index) i Tyskland en stærk udvikling med 42,3 point, sammenlignet med bundniveauet på 38,8 point i juli 2023.

Prisudvikling

Nickel (LME 3 måneder)
I løbet af 2023 har nikkel opført sig usædvanligt med hensyn til de fundamentale parametre. Efter at have rapporteret en pris på 19.500 dollars/ton i september, er prisen nu faldet markant til et niveau omkring 16.000 dollars/ton. Det betyder, at i forhold til begyndelsen af 2023 har nikkel mistet 50 procent af sin værdi på LME og rammer et toårigt lavpunkt. At give en prognose for nikkel er næsten umuligt - der er flere rygter om eksportforbud eller reduceret produktion af nikkel i Indonesien for at sikre nikkelreserverne til kommende generationer. Diskussionerne om elbilbatterier fortsætter også. Alle disse faktorer kan påvirke nikkelprisen, men hvornår og i hvilket omfang er uklart på nuværende tidspunkt. Mintec forventer dog en markant stigning til et niveau mellem 20.000 og 25.000 dollars inden for kort tid.

Krom
I begyndelsen af oktober blev prisen for krom for fjerde kvartal 2023 offentliggjort og viser med 1,53 dollars/lb. en lille stigning - som nok snarere skal ses som en stabilisering af prisen. Indflydelsen fra det kinesiske marked er blevet markant større i løbet af 2023. Sydafrika har stadig de største reserver af krom, men på grund af dårlig, lokal infrastruktur, kan kun en begrænset mængde overføres til ferrokrom.

Ferromolybdæn
Ligesom nikkel har ferromolybdæn oplevet betydeligt værditab i 2023. Med en startpris på 64.150 dollars/ton ved årets begyndelse og et højdepunkt i februar på omkring 105.500 dollars/ton er prisen for materialet nu faldet til 42.000 dollars/ton, hvilket giver en nedgang på cirka 35 procent sammenlignet med januar. Det aktuelle prisniveau kan betragtes som stabilt og vedvarende.

Skrot
Priserne på skrot forbliver forholdsvis stabile i øjeblikket og ligger på 1.280 euro/ton (V2A). Da den samlede produktion og forbrug af rustfri stål er på et lavt aktivitetsniveau, afbalanceres udbud og efterspørgsel for skrot fint for øjeblikket. Det vil være interessant at følge udviklingen fra 2024 og fremefter, da den grønne dagsorden kun kan håndteres ved at øge skrotandelen i produktionen af rustfri stål. De stabile skrotpriser er også årsagen til, at priserne ikke falder på baggrund af den lavere nikkelpris, da 85 procent af EU's produktion af rustfri stål er baseret på skrot.

Energiomkostninger
For naturgas blev det forudsagt, at priserne ville stige i fjerde kvartal med et højdepunkt ved årets afslutning, men indtil nu er priserne forblevet stabile eller kun steget en smule. Den europæiske efterspørgsel har været ret lav på grund af det milde efterårsvejr over hele kontinentet. Derudover er de europæiske lagre næsten fulde, hvilket er usædvanligt. Strejker på australske LNG-eksportanlæg og konflikten i Israel har medført en vis markedsvolatilitet, men forsyningsrisikoen ser ud til at være under kontrol for nuværende.

For elektricitet forventede Damstahl også en sæsonmæssig stigning i fjerde kvartal. Priserne har været svagere i længere tid end forventet, og årets afslutning viser stadig ingen tegn på opsving. Stigende omkostninger bør presse elektricitetspriserne op på grund af det sæsonmæssige pres.

Samtidig ser Damstahl ingen udvikling i de energitillæg, som værkerne pålægger.

Produktgrupper

Stangstål
På grund af den generelle lave markedsaktivitet er tilgængeligheden af stangstål fra både EU og Indien stabil, og leveringstiderne er korte sammenlignet med 2022. Året har derfor været præget af stabilitet indenfor stangstål, og der har ikke været områder med knaphed. Derudover kan det faktisk ses, at kapaciteterne i Indien nu er for høje. Da værkerne på baggrund af den overordnede EU-adfærd med at flytte flere mængder til Indien i 2023 øgede deres kapaciteter. Markederne i EU er nu mættede, hvorfor der i øjeblikket ikke er plads til yderligere vækst. Desuden udløber EU's Safeguard-foranstaltning ved udgangen af juni 2024, og der er ingen information om en eventuel ny foranstaltning, der kunne erstatte de nuværende safeguards.

Rør
Leveringssituationen for rør har ikke ændret sig meget siden Damstahls seneste Markedstrends-update. Den generelle tilgængelighed er stadig god, og leveringstiderne er blevet endnu mere pålidelige - desværre på grund af den lavere markedsaktivitet. Men man ser stadig flere segmenter med høj aktivitet, såsom pharma-industrien og segmenter indenfor rent vand og spildevand. Så for de store aktører inden for disse kategorier er det stadig nødvendigt at planlægge i god tid i forvejen.

Fittings & flanger
Priser og tilgængelighed for disse produkter har været temmelig stabile siden marts 2023. I november kunne man for første gang i flere måneder se en svagt stigende tendens for disse produkter.

Plader
De forsinkelser, Damstahl oplevede fra nogle værker efter sommerferien, er nu overstået, og man står overfor en meget stabil forsyningssituation. Selvom lagerniveauerne er faldet i de seneste måneder, er køberne stadig forsigtige med at genopbygge deres lagre midt i den aktuelle markedsmæssige usikkerhed. Derfor overvejer nogle europæiske værker at forlænge deres planlagte vedligeholdelsesperiode grundet den lave efterspørgsel.

EU-Kommissionens undersøgelse af omgåelse af tolden for indonesisk produceret rustfri stål har haft en tydelig indvirkning på international handel, og importen til EU er faldet betydeligt.

Konklusion

2023 er og har været et meget specielt år for den rustfri stålindustri. Kombinationen af betydelige prisfald og et svagt marked gør forretningsforudsigelser ekstremt udfordrende. Damstahl håber og forventer, at 2024 vil vise et opsving på markedet.

Stålkommentaren er udarbejdet af Damstahl. Metal Supply påtager sig ikke ansvar for forecasts.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063