23948sdkhjf

Kæmpe-robotter klarer malerarbejdet hos overfladebehandler

3N Lakering har investeret i yderligere automatisering af fabrikken i Thisted

Den nordvestjyske overfladebehandler 3N Lakering har fået fire nye robotter inden for døren. De to er levereret af Robnor, og der er tale om de største malerobotter, der kan fås på markedet.

- De to står på et anlæg, hvor vi maler de helt store emner. Vi kan male emner i pulverlak på 2½x2½x14 meter, og det er der ikke rigtig nogen andre, der kan i hele Skandinavien, fortæller direktør Morten Fuhlendorff Nielsen.

- De to andre står, som det man kalder touch-up, altså eftersprøjtningsrobotter, ved vores automatanlæg. Det er små UR-robotter, tilføjer han.

UR-robotterne er leveret af G.A. Hansen, som også har leveret sprøjteudstyret til de store robotter.

Mere ensartet kvalitet

Der er flere grunde til, at automationen har gjort sit indtog på fabrikken i Thisted.

- Det er for at sikre en kontinuitet i det, vi laver - altså mere ensartethed og en mere ens kvalitet. Så er det selvfølgelig også et kapacitetsspørgsmål. Robotterne er hurtigere til at male. Selvom der kun er én pistol på hver robot, så maler robotten jo hele tiden. Sidst men ikke mindst så er det også fordi, det er svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft i dag, siger Morten Fuhlendorff Nielsen.

Det er første gang, 3N Lakering investerer i robotter, men arbejdet med at automatisere processer er ikke nyt.

- Vi har nogle semiautomatiske processer. For eksempel vores slyngrensning, altså der hvor vi renser vores emner for rust og glødeskaller og laver ruhed, der har vi to anlæg. Det første fik vi helt tilbage i 2007, og vi tog en helt ny linje i brug for snart to år siden, forklarer Morten Fuhlendorff Nielsen.

Ikke en konkurrent til medarbejderne

For medarbejderne hos 3N Lakering er robotterne en kærkommen hjælp til at klare nogle af de monotone og tunge opgaver.

- De har reageret meget positivt. De synes, det har været spændende. Der er ikke nogen, der har set det som en konkurrent, men nærmere som en spændende udvikling for arbejdspladsen. Og det er jo sjovere at sidde og lave et program til et emne, end det er at stå og male det manuelt, konstaterer Morten Fuhlendorff Nielsen.

Han og medarbejderne har brugt de seneste måneder på at få robotterne implementeret og på at lære at bruge dem.

- Vi har malet nogle prøveordrer med dem, og vi har nogle forskellige ting, som vi tilpasser og retter til. Når vi har en produktion som vores, så ved vi ikke, hvad vi maler i morgen. Vi er jo ikke egenproducerende, så vi har ikke noget, hvis kunderne ikke kommer med noget. Vi har noget, vi kalder highrunners, som er produkter, som kunderne kommer med mange af. Det er klart, det er sådan nogle, vi arbejder på at få sat i gang i robotterne, forklarer Morten Fuhlendorff Nielsen.

Se nøgletal for:
Læs mere om: overfladebehandling
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.331