23948sdkhjf

Turnaround virker: Maskinbygger med sorte tal

Tre års underskud er blevet vekslet til overskud hos Kjellerup-virksomheden Linatech

Et overskud efter skat på 2,8 mio. kr. er ikke blot det bedste i mange år hos Linatech. Det er også første gang siden regnskabsåret 2018/2019, at der er sorte tal på bundlinjen.

Det glæder i særdeleshed administrerende direktør og medejer Lars Rahbæk, fordi de sorte tal er resultatet af en målrettet turnaround-proces i virksomheden.

Nye ejere kom med ny kapital

I 2022 trådte han sammen med en ny hovedaktionær, Ole Nielsen, ind i selskabet som ved den lejlighed fik tilført 4,4 mio. kr. i ny kapital som basis for turnarounden.

- Det er et regnskabsår, hvor vi havde sigtet hen imod, at vi kunne begynde at høste nogle af frugterne af det, der var i den her turnaround. Og det har vi gjort i og med, at vi har fået et årsresultat på de her knap 2,8 mio. kr., fortæller Lars Rahbæk.

Med til historien hører dog, at regnskabsåret 2022/2023 dækker over 17 måneder, og at ejerne har valgt at inddrage et skatteaktiv fra tidligere år på 1,5 mio. kr. Driftsresultatet for året er således på 5,0 mio. kr., mens overskuddet før skat er på 1,3 mio. kr.

Balancen er slanket

Lars Rahbæk understreger dog, at de sorte tal på bundlinjen ikke er det eneste markante ændring i regnskabet. Blandt andet har ledelsen haft stort fokus på selskabets balance.

- Vi har haft nogle udviklingsprojekter, hvor vi har sat spørgsmålstegn ved, om de har været håndteret på en korrekt måde regnskabsmæssigt. Da vi fik ny hovedaktionær, skiftede vi revisor, og så adresserede vi det. Det betød faktisk, at mange af de afskrivninger, der skulle være taget på de projekter, skulle være taget i nogle forudgående regnskabsår, og dermed kunne vi tage de nedskrivninger direkte på egenkapitalen, uden at det påvirkede driften, forklarer Lars Rahbæk, og fortsætter:

- Det vil sige, når man kigger i 2021/2022-regnskabet, hvor vi bogfører alle de her ændringer, så bliver det regnskab markant anderledes og markant dårligere på grund af alle de tilpasninger. Men det var simpelthen nødvendigt. Så nu har vi fået ryddet op i det, og vi står med ét udviklingsprojekt tilbage, som også i min optik er det eneste rigtige udviklingsprojekt, vi har.

Gælden skrumper

Udover en oprydning i udviklingsprojekter har Linatech også haft fokus på debitortilgodehavender og virksomhedens lagre. Alt i alt er det lykkedes at slanke balancen med cirka 10 mio. kr.

- Det er så også det, der gør, at vi kan ende ud med det første regnskab, hvor vi er tilbage i sorte tal. Vi ender med en soliditetsgrad på cirka 25 procent, og det havde jeg faktisk ikke selv turdet håbe på, da vi lavede budgettet. Vi fik også så god en likviditet ved at forbedre betalingerne fra vores kunder, at vi kunne afdrage ekstraordinært på vores gæld. Så det valgte vi også at gøre, lyder det fra Lars Rahbæk.

Han er ligeledes positiv, når det gælder fremtiden, og der er iværksat en række strategiske tiltag.

Mottoet for de kommende år er ”profitabel kvalitet til tiden”, og Linatech skal transformeres til et ”videnshus”, som kan levere merværdi til kunderne på basis af virksomhedens ”sorte bælter i svejsning”.

Linatech A/S
Regnskabsår 2022/2023 2021/2022
Valuta Mio. kr. Mio. kr.
Bruttofortjeneste 50,0 33,2
Resultat af primær drift 5,0 -1,1
Resultat før skat 1,3 -2,5
Årets resultat 2,8 -2,5
Balancestatus 40,1 49,1
Egenkapital 10,0 2,8
Antal ansatte 48 62
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094