23948sdkhjf

Her er fem tendenser, der kommer til at forme robotindustrien i 2024

International Federation of Robotics kigger i krystalkuglen og kommer med deres bud på, hvor robotindustrien bevæger sig hen i 2024

Der er aldrig blevet installeret så mange robotter, som der bliver i disse år – sidste år ramte vi ny rekord med 3,9 mio. installerede enheder.

Hos International Federation of Robotics (IFR) peger man på fem af de største automatiseringstendenser i 2024.

- De fem gensidigt forstærkende automatiseringstrends i 2024 viser, at robotteknologi er et tværfagligt felt, hvor teknologier konvergerer for at skabe intelligente løsninger til en bred vifte af opgaver, siger Marina Bill, formand for IFR.

- Disse fremskridt fortsætter med at forme de fusionerende industri- og servicerobotsektorer og fremtidens arbejde, tilføjer han.

1. Kunstig intelligens og maskinlæring

Tendensen med at bruge kunstig intelligens (AI) i robotteknologi og automatisering bliver ved med at vokse. Fremkomsten af ​​generativ kunstig intelligens åbner op for nye løsninger. Denne del af AI er specialiseret til at skabe noget nyt ud fra ting, det er lært via træning, og er blevet populært på grund af værktøjer som ChatGPT. Robotproducenter udvikler generative AI-drevne brugergrænseflader, som giver brugerne mulighed for at programmere robotter mere intuitivt ved at bruge naturligt sprog i stedet for kode. Arbejdere har ikke længere brug for specialiserede programmeringsfærdigheder for at vælge og justere robottens handlinger.

Et andet eksempel er forudsigelig AI (predictive AI), der analyserer robotproduktionsdata for at identificere udstyrets fremtidige tilstand. Forudsigende vedligeholdelse kan spare virksomheden omkostninger til nedetid. Maskinlæringsalgoritmer kan også analysere data fra flere robotter, der udfører den samme proces til optimering. Generelt gælder det, at jo mere data en maskinlæringsalgoritme får, jo bedre yder den.

2. Kollaborative robotter udvides til nye applikationer

Samarbejde mellem mennesker og robotter er fortsat en stor trend inden for robotteknologi. Hurtige fremskridt inden for sensorer, vision-teknologier og smarte gribere gør det muligt for robotter at reagere i realtid på ændringer i deres miljø og dermed arbejde sikkert sammen med menneskeker.

Kollaborative robotapplikationer tilbyder et nyt værktøj til mennesker, der aflaster og støtter dem. De kan hjælpe med opgaver, der kræver tunge løft, gentagne bevægelser eller arbejde i farlige miljøer.

Udvalget af samarbejdsapplikationer, der tilbydes af robotproducenter, udvides fortsat. En ny markedsudvikling er stigningen i cobot-svejseapplikationer, drevet af mangel på dygtige svejsere. Denne efterspørgsel viser, at automatisering ikke forårsager mangel på arbejdskraft, men snarere tilbyder et middel til at løse det. Cobots vil derfor supplere – ikke erstatte – investeringer i traditionelle industrirobotter, som opererer med meget højere hastigheder og derfor fortsat vil være vigtige for at forbedre produktiviteten som følge på stramme produktmargener.

Nye konkurrenter kommer også ind på markedet med et specifikt fokus på kollaborative robotter. Mobile manipulatorer, kombinationen af ​​kollaborative robotarme og mobile robotter (AMR'er), tilbyder nye brugsmuligheder, der kan udvide efterspørgslen efter kollaborative robotter væsentligt.

3. Mobile manipulatorer

Mobile manipulatorer - såkaldte "MoMas" - automatiserer materialehåndteringsopgaver for eksempel bilindustrien, logistik eller rumfart. De kombinerer robotplatformens mobilitet med manipulatorarmenes fingerfærdighed. Dette sætter dem i stand til at navigere i komplekse miljøer og manipulere objekter, som er afgørende for applikationer inden for fremstilling.

Udstyret med sensorer og kameraer udfører disse robotter inspektioner og udfører vedligeholdelsesopgaver på maskiner og udstyr. En af de væsentlige fordele ved mobile manipulatorer er deres evne til at samarbejde og støtte menneskelige arbejdere. Mangel på kvalificeret arbejdskraft og mangel på personale, der søger fabriksjob, vil sandsynligvis øge efterspørgslen.

4. Digitale tvillinger

Digitale tvillinger bruges i stigende grad som et værktøj til at optimere ydeevnen af ​​et fysisk system ved at skabe en virtuel kopi. Da robotter bliver mere og mere digitalt integreret i fabrikker, kan digitale tvillinger bruge de virkelige driftsdata til at køre simuleringer og forudsige sandsynlige resultater. Fordi tvillingen udelukkende eksisterer som en computermodel, kan den stresstestes og modificeres uden sikkerhedsmæssige konsekvenser og samtidig spare omkostninger. Alle eksperimenter kan kontrolleres, før de udføres i den fysiske verden. Digitale tvillinger bygger bro mellem den digitale og den fysiske verden.

5. Menneskelignende robotter

Robotindustrien er vidne til betydelige fremskridt inden for menneskelignende robotter (humanoids), designet til at udføre en bred vifte af opgaver i forskellige miljøer. Det menneskelignende design med to arme og to ben gør, at robotten kan bruges fleksibelt i arbejdsmiljøer, der faktisk er skabt til mennesker. Den kan derfor nemt integreres for eksempel i eksisterende lagerprocesser og infrastruktur.

Det kinesiske ministerium for industri og informationsteknologi (MIIT) offentliggjorde for nylig detaljerede mål for landets ambitioner om at masseproducere humanoider inden 2025. MIIT forudser, at humanoider sandsynligvis vil blive en anden disruptiv teknologi på linje med computere eller smartphones, og som kan ændre den måde vi producerer varer på, og den måde vi lever på.

Humanoiders potentielle indvirkning på forskellige sektorer gør dem til et spændende udviklingsområde, men deres massemarkedsadoption er fortsat en kompleks udfordring. Omkostninger er en nøglefaktor, og succesen vil afhænge af deres investeringsafkast, der konkurrerer med veletablerede robotløsninger som for eksempel mobile manipulatorer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094