23948sdkhjf

Metalvirksomheder frygter ordrenedgang

Virksomhederne i metalindustrien udtrykker i 2024 større bekymring over faldende ordretilgang end over mangel på kvalificerede medarbejdere, viser ny undersøgelse

På trods af utallige trusler og udfordringer har der været økonomisk fremgang de sidste par år for Tekniq Arbejdsgivernes medlemmer i det tekniske erhvervsliv. Usikkerheden er dog stor i 2024 blandt virksomhederne i metalindustrien, viser ny medlemsundersøgelse.

70 procent af smede- og metalvirksomhederne svarer i undersøgelsen, at de er bekymrede for en faldende ordretilgang.

- Vi er reelt bekymrede for udviklingen i metalindustrien med resultatet af denne markedsundersøgelse. De kommende måneder vil vise, om forventningen til faldende ordretilgang også bliver en realitet, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen, økonom i Tekniq Arbejdsgiverne, i en pressemeddelelse.

Hun vurderer, at pessimismen blandt andet bunder i krigene i Mellemøsten og Ukraine samt angrebene på de internationale skibe i det Røde Hav, der samlet set har været med til at skabe usikkerheder på markedet.

Nødvendigt at sprede sine risici

Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført i januar i år, hvor det også var muligt at pege på flere trusler. 45 procent pegede på rekruttering og mangel på kvalificerede medarbejdere som mulige trusler.

I undersøgelsen er virksomhederne også blevet spurgt til, hvordan ledelsen reagerer og tager initiativer for at imødegå de risici, der ligger i en ordrenedgang. Blot 23 procent har aktive planer.

- Risikospredning og opsøgning af nye markeder er vigtige tiltag for en virksomhed, når der er udsigt til ordrenedgang. Det er lidt overraskende, at så få af metalvirksomhederne tager initiativer med deres egne forventninger til ordrenedgang i år, siger Maria Elisabeth Kjærsgård-Jensen.

Nogle virksomheder har taget teknologiske skridt for at øge konkurrenceevnen og derved sikre sig flere ordrer. I undersøgelsen peger virksomhederne her eksempelvis på investeringer i robotsvejsere og fuldautomatiske fiberskærere, der kan øge effektiviteten i produktionen.

På trods af ordrepessimismen i metalbranchen er ledigheden dog fortsat rekordlav med 1,8 procent i december 2023.

I alt har 1.019 medlemsvirksomheder deltaget i markedsundersøgelsen.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141