23948sdkhjf

Rekordoverskud hos Grundfos trods opbremsning

2023 blev et todelt år for Grundfos med høj salgsvækst i første halvår og opbremsning i andet

Grundfos offentliggjorde tirsdag formiddag regnskab for 2023. Det viste en omsætning på 34,4 mia. kr. svarende til en salgsvækst på 4,2 procent og er på linje med virksomhedens strategiske ambitioner.

Indtjeningen (ebit før særlige poster) nåede et rekordniveau på 4,3 mia. kr. mod 3,9 mia. kr. i 2022. ebit-resultatet svarer til en indtjeningsgrad på 12,5 procent.

Overskuddet før skat endte på 4,7 mia. kr. mod 2,7 mia. kr. i 2022, som dog var påvirket negativt af engangsudgifter på 851 mio. kr. relateret til Grundfos’ exit fra Rusland.

Vækst i nøglemarkeder

På trods af rekorder på både top og bund var der tale om et todelt år for Grundfos. Første halvår gik forrygende med en salgsvækst på 14 procent, mens andet halvår bød på markante fald, især inden for varme-segmentet i Europa og inden for flere industrielle produkter.

- Vi er tilfredse med vores økonomiske resultater. Vi har arbejdet hårdt for at fastholde vores ledende position i industrien, øge salget og levere en stærk indtjening. På trods af en verdensomspændende afmatning i markedet med lavere efterspørgsel i andet halvår, formåede vi at levere vækst i nøglemarkeder som Tyskland og Storbritannien samt tocifret vækst i USA, siger koncernchef og CEO Poul Due Jensen i en pressemeddelelse, og tilføjer:

- Mindst lige så vigtigt oplevede vi en rekordhøj kundetilfredshed, og vi leverede samtidig på vores vand- og klimaambitioner.

Af andre væsentlige højdepunkter i 2023 nævner han tocifret vækst inden for både Commercial Building Services-divisionen og den nyerhvervede forretning inden for Water Treatment.

Stærke fremskridt på bæredygtighed

I 2023 lykkedes det Grundfos at reducere sit samlede CO2-udslip med 9 procent i forhold til året før samt at mindske vandforbruget med 7 procent. 99 procent af virksomhedens CO2-udledninger vedrører energiforbruget fra de millioner af Grundfos-pumper, der er solgt rundt om i verden. Derfor har Grundfos også taget skridt for at styrke produktinnovation og implementeret en række nye kundeinitiativer med fokus på energi- og vandeffektivitet.

- Vi ønsker at gå forrest med et godt eksempel, og jeg er meget stolt af vores fremskridt på bæredygtighedsområdet - både når det kommer til vores egne CO2-udledninger og vores vandbesparelser. Jeg er desuden glad for, at vi igen har hjulpet vores kunder med at spare energi og vand, og at vi har sørget for adgang til rent vand til millioner af mennesker i nød, forklarer Poul Due Jensen.

I 2024 forventer Grundfos en organisk vækst i omsætningen på 0-5 procent og en indtjeningsgrad (ebit før særlige poster) på 10 procent.

De beskedne vækstforventninger skyldes, at den svage efterspørgsel fra andet halvår 2023 forventes at fortsætte i begyndelsen af 2024, men at man trods alt forventer en positiv udvikling i efterspørgslen i hele året.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172