23948sdkhjf

Dansk Erhverv: USA holder hånden under svag dansk eksport

De nye udenrigshandelstal fra Danmarks Statistik viser et fald i både eksporten og importen af varer i november 2014.
Eksporten faldt med 2,3 procent. mens importen faldt 1,7 procent i forhold til oktober. Set over de seneste tre måneder, er eksporten faldet med 0,4 procent, mens importen er reduceret med 0,2 procent. Det viser de seneste udenrigstal fra Danmarks Statistik. Alle tal er renset for sæsonudsving.

"Eksporten har ageret drivkraft for den vækstfremgang og øgede beskæftigelse, der trods alt har været i Danmark de seneste 3-4 år, men det har ændret sig i løbet af 2014, hvor vareeksporten samlet set er stagneret. Den udenlandske efterspørgsel på danske varer er helt afgørende, hvis vi ikke skal blive hængende i den lavvækstsuppedas, der i disse år præger dansk økonomi," siger Mira Lie Nielsen, økonom i erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Årsagen til den svage udvikling skal findes i faldende eksport til Europa, og Tyskland i særdeleshed, der ellers tidligere har været et stærkt vækstlokomotiv for dansk eksport, forklarer hun.

"Tyskland er grundet sin størrelse og økonomiske tyngde afgørende ikke blot for dansk, men for hele den europæiske økonomiske udvikling. Vækstudsigterne for Europa er desværre ikke gunstige, hvilket også fremadrettet gør det svært for de danske virksomheder at øge salget. Heldigvis har 2014 budt på pæne vækstrater i eksporten til USA og Kina, hvilket holder en tiltrængt hånd under en svag dansk eksportudvikling. Lave oliepriser og en styrket dollar samt generel positiv udvikling i USA er med til at sikre dansk eksport til USA. Her er eksporten steget med mere end 8 pct. på bare et år, og det varmer i en tid, hvor øget afsætning til Europa har så svære kår," siger Mira Lie Nielsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093