23948sdkhjf

Nyt CEPOS-notat: Danmark har mistet næstflest industriarbejdspladser

Ifølge et nyt notat fra den uafhængige borgerlig-liberale tænketank har Danmark haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen blandt EU15-landene siden 2000. Opgørelserne bygger på nationalregnskabsdata fra Eurostat
Målt i timer faldt beskæftigelsen i danske industrivirksomheder med 30 procent fra 2000 til 2011. Dermed overgås Danmark i EU15 kun af Irland, hvor industribeskæftigelsen faldt med 32 pct. Helt anderledes ser det ud i andre af EU15-landene. I Østrig faldt industribeskæftigelsen med 7 procent, i Tyskland med 9 procent og i Sverige med 15 procent i perioden fra 2000 til 2011.

Ser man på antallet af beskæftigede personer i danske industrivirksomheder faldt antallet med hele 106.000 personer svarende til 25 procent i perioden.

- Omkostningskonkurrenceevnen er en af de faktorer, som spiller en stor rolle for danske industrivirksomheders muligheder for at fastholde og oprette nye arbejdspladser i landet. Når Danmark derfor i perioden 2000-2011 er det land blandt de øvrige EU15-lande, som har oplevet den største forværring af deres omkostningskonkurrenceevne (fald på 19 pct.), har det naturligvis også haft konsekvenser for beskæftigelsen i fremstillingssektoren, siger chefkonsulent Lars Martin Jensen, CEPOS.

Den gode nyhed er, at det kan lade sig gøre

Hvis ikke virksomheder er konkurrencedygtige på omkostninger og priser, risikerer vi i fremtiden at miste endnu flere arbejdsplader i industrien, vurderer chefkonsulenten:

- Fordi virksomhederne for eksempel bliver nødt til at skære i antallet af ansatte eller flytte arbejdspladserne til udlandet, hvor omkostningerne er lavere. Hvis udviklingen skal vendes, kræver det lavere vækst i lønomkostningerne end i udlandet i en lang periode, højere produktivitetsvækst og et fleksibelt arbejdsmarked. Den gode nyhed er - trods alt – at erfaringerne fra bl.a. Tyskland og Sverige viser, at det kan lade sig gøre at fastholde mange flere arbejdspladser i industrien, siger Lars Martin Jensen, CEPOS.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093