23948sdkhjf

Fasthold produktion i Danmark med robotter

Dansk Automationsselskab holdt i denne uge konference i Danmarks robotcentrum Odense.
Overskriften lød "Få dit robotprojekt op af skuffen", og den skal forstås sådant, at for 4 – 6 år siden blev der lavet flere robotprojekter, som blev g(l)emt - enten fordi de var for dyre, eller fordi den begyndende krise gjorde fremtiden usikker for mange virksomheder.

Inden for de sidste fem år er der sket meget, og såvel priser som kompleksitet for brugerne er faldet så meget, at hvis mange af de hengemte robotprojekter bliver opdateret, så vil de vise sig at være rentable.

Derfor passer snakken om robotter godt ind i helheden, når flere virksomheder indser, at outsourcing ikke altid er lykken, og derfor trækker produktionen hjem til Danmark. Hvis det, som det oftest er tilfældet, drejer sig om styktalsproduktioner, så er en høj automatiseringsgrad en nødvendighed for at kunne bevare konkurrenceevnen.

Lederen af konferencen ingeniør Peter Vangsø Jebjerg fra Rambøll sagde i sin indledning, at der efterhånden ikke er så få tilfælde, hvor en investering i mere automation ikke blot fastholder produktionen i Danmark, men den kan også øge beskæftigelsen, fordi virksomheden kan producere mere, fordi den bliver mere konkurrencedygtig på verdensmarkedet.

Danmark har været bagefter, men accelerer nu

Søren Peter Johansen fra Teknologisk Institut viste på en graf over robotinstallationer, at vi ikke er fulgt med den internationale trend for nogle år siden, men kurven over nye installationer er inden for de sidste tre år steget noget stærkere for Danmark end for andre lande.

Der er årligt 400 – 500 danske robotprojekter, som hovedsageligt er til svejsning, emnehåndtering, maling og montage- og samlearbejder.

Den lille danske robot fra Universal Robots har givet en lille revolution og skabt 100 arbejdspladser i virksomheden. Den er kraftstyret og har kunnet godkendes uden sikkerhedsafskærmninger og andre fordyrende installationer, og derfor er robotprojekter med den blevet langt billigere.

"Lille Hjælper"

Navnet på robotten i et udviklingsprojekt på Aalborg Universitet er meget humoristisk taget fra Disneys Georg Gearløs’ Lille Hjælper.

"Det drejer sig om en selvkørende lille robot, der skal kunne løse småopgaver, der enkeltvis er for små til automation. Når Lille Hjælper er færdig med sit arbejde, kan den selv flytte sig til den næste opgave", fortæller Ole Madsen fra Institut for mekanik og produktion på universitetet.

"Mision Planner" er udviklingsprojektets værktøj til enkeltbrugerprogrammering af robottens opgaver. Al programkode ligger i overskuelige "Skills", og derfor kræves der ikke særlig uddannelse for at give Lille Hjælper nye opgaver.

1 mio. cirkulationspumper om året

Grundfos har afsluttet et næsten treårigt projekt med opbygning af en fuldautomatisk produktionslinje til cirkulationspumper. Linjen er ca. 120 meter lang, og den samler pumperne af komponenter og halvfabrikata, som leveres just-in-time delvis fra egne fabrikker og delvis fra eksterne leverandører. Ved fuld kapacitet kan der produceres en pumpe på 30 sekunder.

Robotter i specialproduktion

Rasmus Friis-Vestergaard fra Hardi International i Nørre Alslev, der producerer marksprøjter til landbruget, havde en helt anderledes user case. Efter at have produceret standardsprøjter i flere år opstod der oftere og oftere krav fra kunderne om diverse tilpasninger og ændringer. For bedre at kunne imødekomme disse kundeønsker blev produktionen omlagt fra en lagerproduktion til en ordreproduktion.

Hardi International har allerede på et tidligt tidspunkt anvendt svejserobotter med to skifteborde til hhv. svejsning og opstilling. En mellemløsning med store værktøjer, der skulle flyttes med kran, er nu erstattet af en nytænkt optimeret svejseproces.

Denne nyeste installation er med tre svejserobotter hængende over svejsebordene og med automatisk håndtering af de ca. 250 værktøjer til svejseopgaverne, hvilket betyder, at ikke er nogen opstillingstid, og herved bliver enkeltstyks produktionen rentabel.

Rationaliseringen i svejseprocessen er naturligvis fulgt op andre steder som fx med minimering af lagerbeholdninger af montagedele.

Igen var det en inspirerende dag i DAu-regi, hvor vi blev præsenteret for spændende og interessante synspunkter set fra flere sider i robotprojekter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063