23948sdkhjf

Automatiseret pulversvejsning fra FORCE Technology gavner vindmølleindustrien

FORCE Technology er i færd med at teste en automatiseret pulversvejseproces til tårne og fundamenter til havvindmøller.
Flere og flere steder i industrien afløser robotter og automationsteknologi, hvad der før var manuelle og manuelt styrede processer.

Automatiseringen medvirker til at holde produktionen i Danmark og sikrer en øget produktivitet.

Det gælder også i vindmølleindustrien, hvor FORCE Technology er fremme i skoene med en automatisk pulversvejseløsning til svejsning af tårne og fundamenter til havvindmøller.

- Hidtil har man i pulversvejseprocessen typisk haft én operatør pr. arbejdsstation, der hele tiden har skullet være opmærksom og holde øje med processen. Vores idé er at benytte visionteknologi, der hjælper med at dirigere svejsepistolen og tager højde for variationer på røret. Et sådant rør er ofte en smule æggeformet, så toppunktet flytter sig. Samtidig skal der tages højde for svejsemetallets areal og fugens form, fortæller Steen Ussing, afdelingschef på FORCE Technology i Brøndby.

Mere ensartet kvalitet i svejsningen

Tanken på længere sigt er, at én operatør med den automatiske pulversvejseproces kan bemande to eller flere arbejdsstationer – og i princippet blot behøver at trykke på en knap for at starte processen.

- Systemets sensorer samt indbygget intelligens klarer resten, forklarer Steen Ussing.

Han henviser til, at FORCE Technology med støtte fra Højteknologifonden allerede er i færd med at etablere svejseinstallationer på forsøgsbasis hos danske aktører i vindmøllebranchen.

Således er man relativt langt fremme i udviklingen af projektet.

- Der er flere fordele forbundet med den automatiserede pulversvejseproces. Overordnet bruges færre lønkroner pr. ton stål, siger han.

- Én operatør kan håndtere flere stationer, ligesom der efterfølgende bliver færre reparationer på tårne og fundamenter på grund af færre fejl i svejsningerne og en mere præcis overvulst.

- Hertil kommer en mindre grad af afhængighed af operatørens kvalifikationer, konstaterer Steen Ussing.

Den innovative svejseteknologi er baseret på anvendelsen af lasersensorer og muliggør højde- og sideværts-styring af svejsningen, positionering på langs (apex), justering af svejseparametre, optimering af strengstørrelse samt strengplacering. Ÿ
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079