23948sdkhjf

Moderate prisstigninger på stål i udsigt

Aktiviteten i de sidste måneder af 2011 faldt ifølge Dacapo Stainless en smule i forhold til starten af året. En høj grad af usikkerhed, faldende priser og ønsket om at reducere lagrene var medvirkende årsager til at Q4 blev årets svageste kvartal.
Grossistvirksomheden måler på antallet af forespørgsler fra fem lande, da antallet af forespørgsler fortæller en del om det følgende kvartals salgsaktivitet. På denne vigtige parameter er der ikke sket et fald i aktiviteten. I mange tilfælde tværtimod. En del peger ifølge stålgrossisten på, at der de makroøkonomiske dommedags profetier til trods, er fornuftig aktivitet i industrien, hvorfor virksomheden forventer en moderat højere aktivitet i Q1, sammenlignet med Q4.

Nikkelpriserne var i 2011 under konstant pres siden februar. Det betyder, at priserne på rustfrit stål har været faldende i 9 ud af 12 måneder i 2011.

Fra det højeste niveau primo februar frem til det laveste niveau primo december, er nikkelpriserne faldet fra 21.400 til 12.700 euro pr. mt. Et fald på over 40%.

Analytikernes vurdering siger samstemmende, at nikkelprisen har en bund omkring 20.000 dollars pr. mt, svarende til ca. 15.500 euro pr. mt. Nikkelpriser under dette niveau betyder formentlig en fortsat reduktion i udbuddet, da flertallet af miner har et break even omkring dette punkt.

På den baggrund forventer vi, at vi i øjeblikket befinder os på et lavpunkt. Omvendt, tror virksomheden ikke på markante prisstigninger på nikkel lige med det samme.

Med hensyn til andre vigtige legeringselementer i rustfrit og syrefast stål, kan vi også konstatere stigende priser siden november. Både molybdæn og krom er steget en del.

Holder priserne på nikkel, molybdæn og krom sig på nuværende niveau, vil vi ifølge Dacapo Stainless få stigninger i legeringstillægget pr. 1. februar 2012 på 5 – 8%.

Generelt har basispriserne også været under pres i det meste af 2011. Især basispriserne på rør og plade har været under pres. Faktisk i sådan en grad, at vi i november nåede basispriser på et niveau der ikke længere er tåleligt for producenterne, hvorfor vi skal forvente stigende basispriser for rør og plader, allerede fra årets start. Samlet set tror virksomheden på, at priserne i Q1 i forhold til Q4, gennemsnitligt bliver ca. 10%.

I Q3 og Q4 lykkes det igen rørværkerne at konkurrere salgspriserne på de mest gængse rør så langt ned, at prisen for rør i nogle tilfælde var 20% lavere end for plader. Et mønster der er forekommet adskillige gange tidligere. Reaktionen bliver, at samtlige rørværker nu kommer samstemmende og forlanger markante prisstigninger på 15 – 25%.

Til forskel fra tidligere, har værkerne denne gang en usædvanlig god chance for at få hele eller en væsentlig del af denne prisstigning igennem. Dels fordi de fleste grossister og slutforbrugere gik ud af 2011 med usædvanligt lave lagre og nu skal købe. Dels fordi basispriserne på plader nu stiger og dels fordi nikkelprisen er vendt, hvilket sandsynligvis vil betyde en stigning i legeringstillægget i februar på 5 – 8%.

Basispriserne på plader fra Europa er faldet fra ca. 1265 euro pr. ton til ca. 1125 euro pr. ton. Værkerne har dog hævet basisprisen allerede i pr. 1. december 2011 og de fire store europæiske værker har ligeledes forlangt højere basispriser igen i januar.

Dermed stoppede prisfaldet på plader allerede i december og Dacapo Stainless forventer således prisstigninger i både januar og februar.

Basispriserne har stabiliseret sig og generelt udvikler markedet for stangstål sig med legeringstillægget.mola
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062