23948sdkhjf

Nikkelprisen stiger markant

Nikkelpriserne har udviklet sig markant over den seneste periode. Siden primo december og frem til i dag er nikkelpriserne steget over 25% fra ca. 12.750 euro pr. mt til nu ca. 16.300 euro pr. mt. Efter en lidt afventende start på 2012 steg aktiviteten stødt uge for uge i løbet af januar, oplyser Dacapo Stainless.
Store slutforbrugere med egenproduktion har en acceptabel ordrebeholdning samt et mere optimistisk syn på 2012 end tidligere. Antallet af forespørgsler, tilbud og ordrer ligger på et stabilt og fornuftigt niveau, skriver virksomheden i den seneste rapport.

Priserne har ifølge Dacapo været stigende i løbet af januar. En udbredt usikkerhed om prisstigningernes styrke og holdbarhed er løbende reduceret, således alle aktører fra værk over grossist til slutforbruger nu har erkendt at markedet er vendt. Spørgsmålet er ikke længere om priserne stiger, men hvor meget og hvor hurtigt.

Hvorvidt denne stigning er holdbar, er et åbent spørgsmål. Det nuværende prisniveau på ca. 16.300 euro pr. mt svarer til ca. 21.000 euro pr. mt, hvilket er lidt over det niveau de fleste kommentatorer anser for at være det gennemsnitlige break-even niveau for nikkelproducenterne, nemlig ca. 20.000 dollar pr. mt.

Dacapo tror ikke på, at nikkelprisen står foran markante flere prisstigninger. Omvendt anser virksomheden det heller ikke for sandsynligt, at vi skal tilbage ned i niveauet fra før 1. december 2011.

Som det ser ud nu, betyder den nuværende nikkelpris en yderligere stigning i legeringstillægget pr. 1. marts på yderligere ca. 8 – 10%.

Med hensyn til rør har værkerne gennemtrumfet hele den massive stigning i basispriserne, de annoncerede medio december. Omvendt var stigningen bydende nødvendig, da rørværkerne havde konkurreret hinanden ned i en ekstrem lav basispris.

Rørværkerne har annonceret yderligere stigninger i basispriserne på ca. 5-10% i marts. Dacapo vurderer at prisstigningerne bliver gennemført idet lagrene er beskedne, pladeværkerne har hævet basisprisen to måneder i træk, og nikkelprisen stiger.

Indiske producenter ikke været konkurrencedygtige overfor de europæiske på området for stangstål, hvilket i et 10 års perspektiv er ret usædvanligt. De europæiske værker vælger indtil videre at fastholde niveauerne fra andet halvår 2011. Det betyder, at priserne på stangstål indtil videre vil udvikle sig med legeringstillægget. Dog vil fladstål klippet af plade stige relativt mere i pris, da basisprisstigningerne fra pladeværkerne vil smitte af.

De europæiske værker har med succes hævet basispriserne for plader i såvel december som januar.

Dermed ender europæiske grossister med, i februar, at skulle betale ca. 1.200 euro pr. mt plus legeringstillæg hos de europæiske værker.

De europæiske pladeværker har annonceret yderligere basisprisstigninger i marts og april på ca. 5% eller ca. 50 euro pr. mt i hver måned. Dacapo tror på, at pladeværkerne lykkes med disse yderligere prisstigninger.mola
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078