23948sdkhjf

Nyudviklet patenteret dansk dybtrækspresse fra Kiemar Technology

Den danske virksomhed Kiermar Technology A/S har udviklet en ny type dybtrækspresse, der er markant lettere og mindre end traditionelle presser, hvilket forøger produktiviteten og giver væsentligt lavere energiforbrug.
Kiermar Technology A/S i Skanderborg står bag en ny danskproduceret og patenteret dybtrækspresse, der bryder med de produkter, der i dag anvendes på markedet for presning af plademateriale.

Kiermar dybtrækspressen vejer nemlig kun cirka en fjerdedel af en traditionel dybtrækspresse, og hvor den gængse totalhøjde er 8 meter, er den nyudviklede presse kun 3 meter høj og under 4 m høj med værktøjsskiftekran, hvilket betyder mindre produktionsareal i højde og gulvplads samt lettere mobilitet, når pressen skal på plads i produktionen.

- Desuden er pressen hurtigere end en traditionel presse, da vandringen ikke er mere end 5 millimeter per emne, hvilket giver en kapacitetsforøgelse på cirka 30 procent, fortæller salgsdirektør Egon Hansen.

- De små bevægelser betyder, at der kan anvendes mindre hydrauliske pumper.

- I en 1200 tons presse installeres 118 kW mod normalt cirka 300 kW i en konventionel presse, som den kendes i dag.

- Da tomgangstabet i en hydraulikpumpe ligger i størrelsesordenen 33 procent af fuldlasteffekten, betyder det et meget mindre strømforbrug. Resultatet er cirka 60 procent energibesparelse i forhold til kendt teknologi.

Teknikken i Kiermar

En konventionel presse benytter sig kun af vertikale bevægelser, når den arbejder. Det betyder, at den skal køre værktøjet frit i hele det pressede emnes højde, for at emnet kan tages ud af pressen. Den store vandring betyder, at der skal enorme kræfter og store mængder hydraulikolie til.

Kiermar-teknologien benytter sig af både vertikale og horisontale bevægelser.

- Dybtrækspressen adskiller sig fra den kendte teknologi ved at anvende både horisontale og vertikale bevægelser af den øverste værktøjshalvdel mod normalt kun vertikale bevægelser. På den måde skal overparten kun køre fem millimeter fri i vertikal retning, inden den kører hele overrammen med overværktøj horisontalt fri af underværktøjet, og emnet kan stødes ud på et transportbånd, forklarer Egon Hansen.

- Der er i praksis ikke forandringer i presseværktøjet. De eksisterende værktøjer man har i dag kan med få tilretninger bruges til denne teknologi. Selve pressecylindrene, der presser facon i emnet, bliver også stadig kørt op med 60 til 100 tons tryk på hver af cylindrene her på prototypen.

Patenteret opfindelse

Pressen er opfundet af Martin Hansen og Erik Fisker, der har en lang erfaring inden for branchen.

Maskinen blev patentanmeldt i 2008 og er ved at blive patenteret i det meste af verden i øjeblikket.

Den første demo-maskine blev færdig i 2011, og i oktober 2011 løb den første demonstration for kunder af stabelen.

- Der har været stor interesse for maskinen både fra Danmark og udlandet, fortæller Egon Hansen.

- Vi har ikke fået den første ordre endnu, men vi har mange tilbud ude. Vi har fået et par agenter rundt omkring i verden, men vi skal først for alvor til at opbygge et agentnetværk nu.

Maskinerne skal monteres op i Skanderborg.

- Vi skal selv montere maskinerne op og teste dem inden afsendelse, men komponenterne køber vi ude, en del ved danske underleverandører. I starten købte vi en del komponenter i Asien, men vi har undersøgt priserne, og vi er bestemt konkurrencedygtige på de fleste komponenter herhjemme, slutter Egon Hansen.Ÿ
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078