23948sdkhjf

Industriel overfladebehandling får større krav

Maskinindustrien bliver mødt med stadig strengere krav til overfladebehandling af de færdige emner. Med den rette slyngrensningsløsning sikrer man højere finish og lavere omkostninger og undgår bekostelige reklamationer.
Mekanisk afrensning af stålemner inden lakering er blevet en mere vigtig aktivitet. Både producenter og aftagere stiller stadig højere kvalitetskrav til overfladebehandlingen, herunder til forebyggelse af pletrust.

- Kravene til finish og ensartethed er stigende. Slutbrugeren har i stadig højere grad en forventning om, at produktets ydre afspejler dets tekniske kvalitet. Det siger Erik Pandrup, CEO hos Sonnimax A/S, der specialiserer sig i at levere og servicere udstyr til sandblæsning, slyngrensning og metallisering.

– Finish og omkostningsreduktion er væsentlige fokusområder i industrien, så vi får flere og flere henvendelser omkring afhjælpning af problemer samt optimering af eksisterende anlæg. Ønsket om pænere overflader starter oftere og oftere i virksomhedernes kvalitets- eller salgsafdelinger, forklarer han.

Slutbrugere efterspørger højere finish

Ifølge Erik Pandrup bliver stadig flere danske produktionsvirksomheder mødt med større krav til overflader. En af dem er entreprenørmaterielkoncernen Hydrema.

– Vi slyngrenser alle plader med en tykkelse på over 5 mm for at sikre optimale betingelser for efterfølgende bearbejdning og overfladebehandling. Overfladeruheden efter slyngrensning har tidligere typisk været 60 mikrometer, siger Hydremas kvalitetschef, Anker Pedersen.

I forbindelse med en ordre på et trecifret millionbeløb stillede en ny udenlandsk kunde krav om en helt speciel overfladebehandling, hvor ruheden før behandling maksimalt må være 30 mikrometer. Det voldte problemer, specielt på Hydremas fabrik i Weimar, Tyskland.

– Kravet lå fast fra kundens side, så hvis ikke det kunne løses, måtte vi sige nej til orden. Ifølge leverandøren kunne anlægget ikke gå lavere ned end 40 mikrometer; men efter vi havde fået havde indstillet og finjusteret maskinen samt anvist de optimale korn og kugler, viste testmålingerne imidlertid, at alle emner lå i intervallet 18-32 mikrometer, siger Anker Pedersen, der nu efterstræber 30 mikrometer på alle produkter. Han måtte sende sin danske leverandør til Weimar for at nå den ønskede overfladeruhed på fabrikken dér, da hverken maskinproducenten, blæsemiddelleverandøren eller en lokal servicevirksomhed kunne hjælpe.

– Det er et godt eksempel på, at der undertiden kan trylles mere med anlæggene, end producenterne selv tror det muligt, tilføjer servicechef Keld Thomassen fra Sonnimax, der hurtigt fik løst problemet på den tyske fabrik.

Blæsemiddel giver færre kassationer

Også hos brændeovnsproducenten Heta A/S er outputtet fra slyngrensningsanlæggene af stor betydning.

– Her slyngrenser vi alle synlige brændeovnsdele, inden de sortlakeres, for at opnå en ru, rustik overflade. Tidligere benyttede vi grove blæsemidler, som slog for hårdt og i nogle tilfælde deformerede emnerne og gav toleranceproblemer. Derfor fik vi hjælp fra Sonnimax, der anbefalede at gå fra store, kantede kugler til små, runde. De har en helt anden beskaffenhed og rammer mere blødt og i større mængder, hvorved overfladen på de valsede tyndplader renses bedre, skånsommere og mere ensartet, siger fabrikschef Martin Bach. – Den ny slyngrensningsløsning bidrager sammen med forbedret kontrol til en væsentlig lavere kassationsprocent. Det betyder højere effektivitet og lavere omkostninger, slutter han.mola
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11